Volledig scherm
© ANP

Clubs willen Klassieker vanaf volgend seizoen weer met uitfans

Ajax en Feyenoord willen vanaf volgend seizoen weer supporters meenemen als ze bij elkaar op bezoek gaan. De clubs zijn hierover met elkaar in gesprek. 

Ajax en Feyenoord voetballen de klassieker sinds 2009 zonder supporters van de uitspelende club. Die maatregel werd genomen na hevige onregeldheden rond verschillende afleveringen van de klassieker. Ajax besloot die periode te verlengen toen aanhangers van de club drie jaar geleden tijdens de verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle (1-5) grote vernielingen aanbrachten in De Kuip.

Uiteindelijk zullen de burgemeesters van beide steden hun goedkeuring moeten geven aan het voornemen van de clubs. Feyenoord en Ajax ontmoeten elkaar op 22 oktober in De Kuip, nog zonder supporters van de club uit Amsterdam.

In een reactie geeft Feyenoord de voorwaarden om een einde te maken aan het verbod op uit-publiek bij de klassieker. De wedstrijd moet wel gespeeld kunnen worden ‘onder normale omstandigheden en tegen acceptabele voorwaarden en inzet van mensen en middelen’. Dit moet mede bepaald én vooraf goedgekeurd worden door de autoriteiten, zo stelt de club. ,,Daarbij zullen we ook in overleg blijven treden met onze officiële supportersvereniging FSV De Feijenoorder.’’

Ajax en ADO Den Haag spelen hun onderlinge wedstrijden ook al jaren zonder fans van de bezoekende club. Die maatregel is genomen nadat fans van Ajax in 2006 met veel geweld het supportershonk van ADO binnenvielen. Als het aan Ajax ligt, dan wordt die maatregel snel opgeheven. ADO Den Haag houdt dat echter voorlopig tegen.