Contrast bij volksliederen onder Van Gaal en Blind kan niet groter

VideoHet Nederlands elftal begint deze week opnieuw. Wat verandert er allemaal na het mislopen van het EK? Oranje-volger Maarten Wijffels zoomt elke dag in op een thema. Ditmaal: de teamgeest.

Ambitie is topfit willen zijn, en dus niet de nacht voor een interland tot twee of drie uur door blijven gamen. Teamspirit is vuil werk willen opknappen voor ploeggenoten, maar het is bijvoorbeeld óók het meezingen van het volkslied.

Of het nou bondscoach Blind is, aanvoerder Robben, 119-voudig international Sneijder of KNVB-directeur Van Oostveen; allemaal zien ze een contrast. Waarom zong onder Louis van Gaal het gehele Nederlands elftal mee met het Wilhelmus en nadien nooit meer?

Kijk het maar terug op YouTube. Van Nederland - Chili op het WK bestaan sprekende beelden, maar ook van een doorsnee oefenpotje een paar maanden daarvoor tegen Frankrijk (bekijk video boven dit artikel). Ron Vlaar uit het polderdorp Hensbroek, die lijkt in het Stade de France wel een Zuid-Amerikaan qua beleving. Maar ook de Rotterdamse tienerdebutant Jean Paul Boëtius zingt mee, net als Bruno Martins Indi, geboren in Portugal.

Bekijk onder dit artikel de video van het Nederlandse volkslied voorafgaand aan het beladen EK-kwalificatieduel met Tsjechië van 13 oktober. Het contrast met het volkslied tijdens Nederland - Frankrijk - nota bene een oefenduel - is opmerkelijk.

Lees het uitgebreide verhaal in AD Sportwereld, de digitale krant of via Blendle.

Ook tijdens het duel met Argentinië in de halve finale van het WK in Brazilië zong het elftal van Louis van Gaal uit volle borst mee.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement