Volledig scherm

'Cruijff en Kromme' uit Tuvalu jagen droom in Nederland na

De amateurs van Brabantia kunnen binnenkort beschikken over twee rasechte internationals uit Tuvalu. Spits Alopua Petoa en middenvelder Vaisua Liva arriveren komend weekeinde in Nederland en gaan meetrainen bij de ambitieuze zondag-hoofdklasser.

Het duo droomt van een loopbaan als prof. Petoa is topscorer aller tijden van het landje dat afgelopen jaar tijdelijk werd getraind door Foppe de Haan. De Fries rekent beide spelers tot de topspeler van het land. 'De KNVB heeft toestemming gegeven dat de spelers kunnen uitkomen in de competitie', zegt organisator Koen van Santvoord, die ook verantwoordelijk was voor de komst van De Haan naar het eilandje in de Grote Oceaan.

'We zijn ook in gesprek met Willem II, PSV en Eindhoven over een stage. Het uiteindelijke doel is dat deze jongens prof kunnen worden in Nieuw-Zeeland. Dan heeft Tuvalu eindelijk voetbalhelden zoals wij hier Cruijff, Van Hanegem, Gullit en Van Basten hebben.'

De spelers, die niet eerder in een vliegtuig hebben gezeten, zullen snel een bezoek brengen aan PSV-NAC. 'Alles is nieuw voor deze jongens', zegt Van Santvoord, die de spelers heeft ondergebracht in een gastgezin.