Cruijff is er toch een beetje bij als motivator in Belek

ColumnAD Sportwereld volgt ook tijdens de winterstop de top-3 op de voet. Dagelijks is een column te lezen over het trainingskamp in het buitenland. Vandaag de column van Ajax-reporter Daniël Dwarswaard vanuit Belek, Turkije. Donderdag is Feyenoord-verslaggever Mikos Gouka weer aan de beurt. Lees ook de column van Mikos Gouka van maandag en die van PSV-clubwatcher Maarten Wijffels van dinsdag.

Echt, soms lijkt Ajax best een beetje op je eigen amateurelftal. Dan zijn de spelers even geen robots volgepropt met tactische trainingen, voedingsvoorschriften en krachthonkschema's. Nee, dan zijn het gewoon jongens die willen dollen. Met elkaar, en met een bal. En laat Ajax nu nét een trainingsapparaat naar Turkije te hebben meegenomen waar lol en training gecombineerd wordt.

De naam? Geen idee. Maar het komt hier op neer. Een speler moet binnen een halve minuut zo veel mogelijk ballen tussen het oplichtende poortje krijgen. Borussia Dortmund maakte eerder al de blits met een prijzige luxe variant, vol met extra opdrachten om de behendigheid van spelers te optimaliseren.

Zet assistent-trainer Orlando Trustfull neer als scheidsrechter annex opstoker annex motivator en spektakel is gegarandeerd. Hij sart, lacht, complimenteert, snauwt. Al lijkt motivatie wel het laatste waar de Ajacieden nu bij geholpen moeten worden. Want iedere speler die in het midden staat, krijgt oogkleppen op. Dan tellen alleen die blauwe lichtjes op de poortjes.

Heerlijk vinden ze het. Even geen positiespel, even geen bankdrukken, even geen video-analyse. Tussen die lichtjes zijn het weer F-jes, uitkijkend naar een broodje kroket na afloop. Compleet met scheldpartijtjes als iemand de bal niet snel genoeg naar de speler in het midden brengt. Want ja, uiteindelijk gaat het ook nu weer om winnen.

Trustfull legt de lat hoog en roept dan: ,,Veertien keer door de poortjes! Dat moeten lukken. Veertien keer, het magische nummer,'' floept hij eruit, verwijzend naar het rugnummer van clubicoon Johan Cruijff die juist niets meer met Ajax te maken wil hebben. Zo is hij er toch nog een klein beetje bij in Belek. Maar veertien is voor Riechedly Bazoer niet goed genoeg. Hij haalt de zestien en is de stoerste van het schoolplein. Voor even.

Volledig scherm
© pro shots