Volledig scherm
© anp

Daders spreekkoren FC Utrecht niet gevonden

Politie en justitie hebben de supporters van FC Utrecht die op 5 april discriminerende spreekkoren zongen tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax niet kunnen identificeren. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. Daarom kunnen ze niet worden vervolgd.

Quote

De spreekko­ren waren verwerpe­lijk en onaccepta­bel

FC Utrecht

Van de antisemitische spreekkoren zijn filmpjes op internet verschenen. Ook in de bus tussen stadion Galgenwaard en station Utrecht CS werden toen dergelijke discriminerende teksten geuit. Verschillende partijen hadden aangifte gedaan.

FC Utrecht gaf na de gebeurtenissen aan dat het ,,verwerpelijk en onacceptabel was'' dat de kwetsende spreekkoren in haar stadion werden gezongen. De club nam nadrukkelijk afstand en bood haar excuus aan.

De club, de gemeente Utrecht, de politie en het OM gaan nog bespreken hoe de huidige aanpak van kwetsende spreekkoren kan worden verbeterd. Daarbij gaat het onder meer om de bewustwording bij de supporters.

Boete
De aanklager wil FC Utrecht een boete oploeggen van 10.000 euro en een lege tribune (Bunnikside) bij de eerstvolgende thuiswedstrijd. De club liet vrijdag weten het niet eens te zijn met schikkingsvoorstel en wil hierover om tafel met de aanklager. 

,,Het accepteren van het schikkingsvoorstel, zonder enige toelichting, lost het landelijke breed maatschappelijke probleem niet op", liet het bestuur op de website weten.