Volledig scherm
© Foto: SCS/Sander Chamid

Daniëlle van de Donk voelt eindelijk de waardering

Na het openingsduel met Noorwegen krijgt Daniëlle van de Donk complimenten van Louis van Gaal en tegen Denemarken versiert ze de beslissende strafschop. Bondscoach Sarina Wiegman ziet in de kleine Valkenswaardse een ankerpunt voorin en in die rol valt ze op.

Quote

Engeland ligt mijlenver voor op Nederland

Daniëlle van de Donk

 ,,Sarina zegt altijd tegen mij dat ik mijn composure, zeg maar rust aan de bal, moet vinden zodat ik de kalmte in het team breng. Ik wil dat de bal veilig is bij mij, dat mijn teamgenootjes weten dat ze de bal altijd naar Daan kunnen spelen”, zegt de nummer tien van Oranje op de KNVB Campus in Zeist.

Technisch stak Van de Donk er altijd al bovenuit, het pakket is alleen maar completer geworden sinds ze voor Arsenal uitkomt. Het wordt in Nederland niet snel gestimuleerd om in het diepe te springen en alles te doen en laten voor een topsportcarrière. Pas de laatste jaren kozen veel Oranje-internationals zoals Van de Donk (25) voor een buitenlandse topcompetitie, wat de ontwikkeling van het Nederlands elftal enorm ten goede komt. ,,Of ik te laat ben gegaan? Uiteindelijk denk ik dat ik dat later wel ga zeggen. Ik ben een familiemens en wilde graag mijn studie afmaken, dan is die stap lastig. Dat speelt bij de meesten op die leeftijd mee, toch adviseer ik ze nu om te gaan. Natuurlijk kun je in de Nederlandse competitie ook stappen maken, kijk naar Sisca Folkertsma die van PSV naar Ajax gaat. Maar het buitenland heeft ons pas echt vooruit geholpen. Een voorbeeld; bij Arsenal heb ik alle vrijheid om me te verbeteren. Trainers gaan extra met je het veld op om specifiek aan dingen te werken.”

Kritisch

Volledig scherm
© Foto: SCS/Sander Chamid

Van de Donk uit zich onverminderd kritisch over de eredivisie, die in haar ogen blijft stilstaan. ,,Hoelang moeten we wachten tot er geïnvesteerd wordt? Ik hoop echt dat dit EK in Nederland eindelijk het zetje is, maar ik ben er bang voor dat het nooit gaat gebeuren. Bij PSV was ik er twee jaar geleden echt klaar mee. Ik was het niveau ontgroeid en de waardering was er misschien wel voor mij maar niet voor het hele team. Dat vond ik vervelend”, aldus Van de Donk. ,,Bij Arsenal en ook hier bij Oranje ervaar ik het totaal anders. Wie ik ook tegenkom, ze zeggen allemaal hoi en vragen oprecht hoe het gaat, dan voel je je gewaardeerd als speler.”

Haar Engelse teamgenoten krijgen bovenop hun salaris bij de club nog van voetbalbond FA een maandbedrag. ,,Engeland ligt mijlenver voor op Nederland, maar is tegelijkertijd een goed voorbeeld van hoe je als land gericht kunt investeren in vrouwenvoetbal. Doordat de Engelse topspeelsters blijven wordt de competitie voor buitenlanders ook heel aantrekkelijk. Het versterkt elkaar.”

Oranje kan Engeland, een van de titelfavorieten, vanaf de halve finale treffen. ,,Kom maar op, dat vind ik leuk”, roept Van de Donk, om er meteen bij te zeggen dat ze niet verder vooruit kijkt dan de volgende wedstrijd. ,,Eerst België maar eens verslaan of een puntje pakken. Het kan nog mis gaan, maar dat had tegen Noorwegen en Denemarken ook gekund en toen stonden we er ook. We moeten de ruimte tussen de linies benutten en oppassen voor hun counter.”

Iedereen wil van de oud-speelster van Willem II weten of voetballen in Tilburg nog een speciaal tintje aan de wedstrijd van maandagavond geeft. ,,Op het veld zal het vertrouwd zijn, maar eigenlijk maakt het mij het niet uit waar we spelen”, antwoordt Van de Donk eerlijk. In 2009 verloor Willem II, dat nu geen vrouwenelftal meer heeft, er voor 10.000 toeschouwers de kampioenswedstrijd van AZ. Het is dit EK dus niet voor het eerst dat het Koning Willem II Stadion volloopt voor een vrouwenwedstrijd. ,,Met vlagen leefde het toen ook al wel en dat begint nu constanter te worden. Het zijn vaak kinderen die met hun ouders komen kijken, maar dat is wel de toekomst. Ik vind het supervet om in volle stadions voor al die mensen in het oranje te mogen spelen. Kippenvel. Tegen Noorwegen sloop het in mijn lichaam en duurde het wel een tijdje voordat ik die spanning kwijt was.”

Volledig scherm
© Getty Images