Als voetballer heb ik altijd met trots het Oranje shirt gedragen. Ik heb met ziel en zaligheid voor en met het Nederlands Elftal gestreden, omdat Nederland ook mijn land is. Helaas kunnen we inmiddels niet anders dan vaststellen dat het bestaan van racisme ook in Nederland een feit is. Het is geen mogelijkheid meer maar een gegeven. Dit was al zo, ver voor mijn voetbalcarrière, gedurende en helaas anno 2019 nog steeds. Sport staat voor verbroedering; mensen dichter bij elkaar brengen. Daar is het sportveld voor bedoeld en niet als vrijplaats voor schandelijk en schadelijk maatschappelijk gedrag gericht tot spelers van een bepaalde afkomst en met een bepaalde huidskleur. In de politiek, voetbalpraatprogramma's en andere media is polariseren van maatschappelijke issues en het opzetten van groepen tegenover elkaar heel gewoon geworden, waarmee in ons land stevig wordt gescoord. De boodschap van verbinding is niet hip meer terwijl daar juist een enorme behoefte aan bestaat. We worden al dan niet bewust tegen elkaar opgezet. Hoe onze samenleving nu tegenover elkaar staat kunnen we niet en mogen we niet accepteren. De discussie of Nederland wel of geen racistisch land is, is inmiddels niet meer relevant. Dat racisme diepgeworteld is in ons mooie land is een gegeven. Het is daarom nu niet meer de tijd om ons af te vragen of dat zo is, maar het is nu tijd om ons te richten op oplossingen. Hoe omarmen we onze diverse samenleving - want ook die diverse samenleving is een feit - en realiseren we een inclusieve maatschappij waar iedereen zich thuis voelt op en buiten het veld? Waar respect, tolerantie en empathie voor elkaar de norm zou moeten zijn. Een eerste stap is om te erkennen dat sommige tradities niet meer van deze tijd zijn want net als Zwarte Piet, is racisme helaas een traditie.

20.3k Likes, 192 Comments - Edgar Davids (@edgardavidsofficial) on Instagram: "Als voetballer heb ik altijd met trots het Oranje shirt gedragen. Ik heb met ziel en zaligheid voor..."

Davids, Memphis en Van Persie spreken zich uit: ‘Racisme is diepgeworteld’

Grote namen uit de Nederlandse voetbalwereld blijven zich uitspreken tegen racisme, nadat Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira afgelopen zondag racistische uitlatingen naar zijn hoofd kreeg geslingerd door supporters van FC Den Bosch. 

Edgar Davids plaatste woensdagavond een lang bericht op zijn Instagram-pagina. ,,Als voetballer heb ik altijd met trots het Oranje shirt gedragen. Ik heb met ziel en zaligheid voor en met het Nederlands Elftal gestreden, omdat Nederland ook mijn land is. Helaas kunnen we inmiddels niet anders dan vaststellen dat het bestaan van racisme ook in Nederland een feit is. Het is geen mogelijkheid meer maar een gegeven. Dit was al zo, ver voor mijn voetbalcarrière, gedurende en helaas anno 2019 nog steeds. Sport staat voor verbroedering; mensen dichter bij elkaar brengen. Daar is het sportveld voor bedoeld en niet als vrijplaats voor schandelijk en schadelijk maatschappelijk gedrag gericht tot spelers van een bepaalde afkomst en met een bepaalde huidskleur. In de politiek, voetbalpraatprogramma’s en andere media is polariseren van maatschappelijke issues en het opzetten van groepen tegenover elkaar heel gewoon geworden, waarmee in ons land stevig wordt gescoord,” schrijft de 46-jarige Davids, die nog maar zelden in de publiciteit treedt.

,,De boodschap van verbinding is niet hip meer terwijl daar juist een enorme behoefte aan bestaat. We worden al dan niet bewust tegen elkaar opgezet. Hoe onze samenleving nu tegenover elkaar staat kunnen we niet en mogen we niet accepteren. De discussie of Nederland wel of geen racistisch land is, is inmiddels niet meer relevant. Dat racisme diepgeworteld is in ons mooie land is een gegeven. Het is daarom nu niet meer de tijd om ons af te vragen of dat zo is, maar het is nu tijd om ons te richten op oplossingen. Hoe omarmen we onze diverse samenleving - want ook die diverse samenleving is een feit - en realiseren we een inclusieve maatschappij waar iedereen zich thuis voelt op en buiten het veld? Waar respect, tolerantie en empathie voor elkaar de norm zou moeten zijn. Een eerste stap is om te erkennen dat sommige tradities niet meer van deze tijd zijn want net als Zwarte Piet, is racisme helaas een traditie.”

Ook Memphis Depay plaatste gisteren nog een bericht op Twitter. ,,Dit team staat voor veel meer dan voetbal alleen. Ik ben zo trots om hier onderdeel van uit te maken.”

Memphis Depay on Twitter

This team right!!.... this team stands for way more then football only. And I'm so proud to be part of it. We definitely teaching the next generation how to stand for something but also how to treat each other with equal respect! #superheros #TheNewWave

Robin van Persie liet gisteren ook al van zich horen voor de camera's van RTV Rijnmond. „Ik vind het schandalig dat dit gebeurt in de wereld, want het slaat helemaal nergens op. Het soort tuig dat dit doet, moet je kei- en keihard aanpakken”, vertelt de all time-topscorer van Oranje. „Het is tijd dat er heel snel een voetbalwet komt, zoals in Engeland. Jongens die zich misdragen, moeten zich daar op een wedstrijddag aan de andere kant van de stad melden zodat ze gewoon niet binnen kunnen komen. Het is niet zo moeilijk en ik snap ook niet dat mensen het daar niet mee eens kunnen zijn.”

Van Persie is erg stellig: „Als je je één keer zo gedraagt, is het gewoon klaar. Dan moet het afgelopen zijn. Alle partijen moeten nu eens met elkaar gaan samenwerken om dit voor eens en voor altijd op te lossen.”

Bekijk hieronder video’s over dit onderwerp:

Volledig scherm
Memphis Depay met Frenkie de Jong en Nathan Aké tijdens Nederland - Estland. © BSR Agency