Volledig scherm
PREMIUM
© Pro Shots, ANP

De beker is de heilige graal voor het grootste deel van Nederland

AZ-Feyenoord is vandaag de honderdste finale uit de geschiedenis van de KNVB-beker. Maar wat is de gouden 'dennenappel' nu precies waard na al die jaren? Waar moeten we de aloude beker plaatsen in ons voetbalcultuurgoed?

Door Sjoerd Mossou

Van mijn eerste bekerfinales herinner ik me nog vooral de lege, naargeestige tribunes. Het geluid van politiehonden, echoënd op Kaalheide of in de oude Galgenwaard, want op dat soort plaatsen werden bekerfinales gespeeld in die jaren.

Het toernooi had heel lang geen vaste speelplek voor de finale. Het format was vaak een rommeltje. Dan weer met een pouleysteem, dan weer zonder. Ajax werd in het seizoen 1969-1970 uitgeschakeld, maar later opnieuw weer ingeloot, omdat er anders een oneven aantal clubs zou ontstaan. Hilarisch genoeg won het ook nog prompt de beker.

  1. Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileumgoal
    Opstellingen

    Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileum­goal

    In speelronde 22 van de eredivisie hoopt Feyenoord de goede reeks tegen FC Groningen voort te zetten, terwijl PSV het juist al tijden slecht doet tegen Heerenveen. Verder zitten Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie allebei één goal verwijderd van een jubileum. Met behulp van statistiekenbureaus Gracenote en Opta blikken we met de leukste feitjes vooruit op de 22ste speelronde. Ook zie je hier alvast de vermoedelijke opstellingen.