Volledig scherm
PREMIUM
Donny van de Beek heeft de 1-0 gescoord tegen Feyenoord © Pro Shots

De doelpuntenmaker in Donny staat op

Nu Donny van de Beek (20) onbetwist basisspeler van Ajax is, begint de middenvelder ook te scoren. Vanavond bij Roda JC loert hij er weer op. ,,Ik kies mijn momenten.''

Volledig scherm
Donny van de Beek (r) scoort de 1-1 tegen NAC © ANP Pro Shots

Door Daniël Dwarswaard

Dat Donny van de Beek tegen NAC zondag weer scoorde, leverde bij de wedkantoren nauwelijks meer wat op. Alleen David Neres (9) heeft meer goals gemaakt als Ajacied in de eredivisie. Van de Beek staat inmiddels op acht, ínclusief de goals in de toppers tegen PSV en Feyenoord. Tel daar de twee treffers begin dit seizoen in de voorronde van de Champions League tegen Nice bij op en Van de Beek komt op tien.

Wat een contrast met het recente verleden. De vorige twee seizoenen - toen de middenvelder geen basisspeler was, maar wel met regelmaat in actie kwam - scoorde Van de Beek voor Ajax precies één keer: in de Europa League tegen het Noorse Molde FK.

Het is wel zo: de hattrick tegen een onthutsend zwak NAC eerder dit seizoen tikt voor Van de Beek natuurlijk lekker aan. Maar toch, opvallend blijft het: nu Van de Beek in zijn derde jaar als selectielid een onbetwiste basisspeler is geworden, vertrouwt hij veel meer op zijn effectiviteit.