Volledig scherm

De Johan Cruijff Schaal van minuut tot minuut

UpdateFC Twente heeft de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In de Amsterdam Arena versloeg de bekerwinnaar Ajax met 2-1. De hele tweede helft speelden de Tukkers met tien man. Hieronder het verslag van minuut tot minuut.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

94ste minuut: Ook die laatste wanhoopspogingen leverden niets op. FC Twente wint met 2-1. Twee prachtige goals (Alderweireld, Ruiz) en twee schlemielen van de avond (Theo Janssen, Berghuis). Het seizoen is begonnen!

91ste minuut:
Ebecilio scoort met de hand. Geel voor de Ajacied.

90ste minuut:
3 minuten blessuretijd.

88ste minuut:
Sulejmani probeert het van afstand. Mihaylov kan er nog net zijn hand achter krijgen.

85ste minuut:
Nog vijf minuten. Ajax kan maar geen opening vinden.

76ste minuut:
Anita vervangt Van der Wiel. Ajax is uitgewisseld.

74ste minuut:
Geel Douglas, voor het pootjehaken van Boerrigter

68ste minuut: 2-1 voor Twente!
Met een man minder komt Twente toch weer op voorsprong. Bryan Ruiz haalt van buiten het strafschopgebied uit en knalt de bal fraai in de verre kruising. Vermeer was kansloos.

66ste minuut:
Wissel Ajax. Sigthorsson was ongelukkig vandaag. Voor hem nu Boerrigter.

63ste minuut:
Wissel bij Ajax. Ooijer komt voor Boilesen.

53ste minuut: 1-1!
Alderweireld krijgt alle ruimte van Twente om op te stomen. De Belg loopt 25 meter met de bal aan de voet en poeiert vanaf 20 meter de bal via onderkant lat in het doel. Lekkere goal.

52ste minuut:
Defensieve wissel Twente. Janko eruit, Leugers erin.

47ste minuut: Rood voor Berghuis!
De jongeling krijgt zijn tweede gele kaart voor een schwalbe. Na een foute trap van Vermeer komt Twente vervaarlijk opzetter. Boilesen glijdt in op Berghuis, die al begint met vallen voordat de twee elkaar raken. Gedurfde beslissing van scheidsrechter Van Boekel.

46ste minuut:
Ruiz komt er in voor John bij Twente. De tweede helft is begonnen.

45ste minuut:
Het is rust. Ajax heeft het meest de bal gehad en was gevaarlijker, maar een domme actie van debutant Theo Janssen zorgt ervoor dat Twente met 1-0 voor staat. Marc Janko scoorde vanaf de stip. Bryan Ruiz loopt warm in de pauze en lijkt na rust in de ploeg te komen bij Twente.
 
41ste minuut:
Tweede gele kaart van de wedstrijd. Berghuis trapt Siem de Jong tegen zijn schenen.

38ste minuut:
Weer een kans voor Ajax. Eriksen krijgt wel erg veel tijd en ruimte van Cornelisse. De Deen raakt de bal helemaal verkeerd en knalt huizenhoog over.

34ste minuut:
Ajax wordt sterker. Een foute pass van Brama brengt Theo Janssen in schietpositie. Diens pegel wordt gekeerd door Mihaylov. De rebound valt voor de voeten van Sigthorsson. Zijn diagonale schuiver verdwijnt via de vingertoppen van Mihaylov net naast. Geen corner desondanks.

30ste minuut:
Met een subtiele voetbeweging stuurt Sulejmani ploegmaat Sigthorsson richting Mihaylov. Met een sliding voorkomt Wisgerhof op het nippertje dat de IJslander kan uithalen.

25ste minuut:
Theo Janssen krijgt kans op revanche. De bal ligt op een voor hem ideale positie, maar Ajax' aanvoerder knalt de bal een half metertje boven de kruising.

21ste minuut:
1-0 voor FC Twente! Theo Janssen trekt zijn voormalig ploeggenoot Luuk de Jong onderuit, nog voordat de voorzet moet komen. Geel voor Janssen en een penalty voor Twente, die koel wordt binnegeschoten door Marc Janko.

7de minuut: De eerste grote kans is voor Ajax. Na voorbereidend werk van Sulejmani kopt Eriksen op de lat.

Bij het oplezen van de opstellingen reageerden de fans van Twente furieus toen de naam van Theo Janssen werd genoemd. De middenvelder die Twente deze zomer voor Ajax verruilde, zal vanavond waarschijnlijk flink uitgefloten worden.

Opstellingen
Twente: Mihaylov - Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli - Brama, L. de Jong, W. Janssen - Berghuis, Janko, John.
Reserves: Boschker, Bengtsson, Buysse, Leugers, Vogelsang, Rendla, Ruiz.
Ajax: Vermeer - Van der Wiel, Alderweireld, Bild, Boilesen - S. de Jong, Th. Janssen, Eriksen - Sulejmani, Sigthorsson, Ebecilio.
Reserves: Verhoeven, Anita, Ooijer, Enoh, Sneijder, Serero, Boerrigter.