Volledig scherm
© ANP Pro Shots

De Jong gaat 'spelers die op de deur kloppen' gebruiken

Het qua resultaten dolende FC Utrecht gaat in aanloop naar de play-offs enkele spelers die op de deur kloppen de kans geven. Vermoedelijk begint Dario Dumic morgen tegen FC Groningen op de positie van Ramon Leeuwin, die nog kampt met liesklachten na de uitwedstrijd tegen Feyenoord (3-1).

Door Tim Reedijk

Het seizoen van FC Utrecht duurt lang, langer dan die van de gemiddelde eredivisieclub. Het tweeluik tegen Valletta dateert alweer van juli vorig jaar. En dus vindt trainer Jean-Paul de Jong het tijd om jongens die op de deur kloppen de kans te geven. Omdat Leeuwin niet bijtijds fit lijkt voor het duel met Groningen ligt het voor de hand dat Dumic een basisplaats toebedeeld krijgt.

Maar ook jongens als Giovanni Troupée, Anouar Kali en Urby Emanuelson kunnen zich gaan opmaken voor minuten in de slotfase van dit eredivisieseizoen. Troupée is dit seizoen bankzitter door het stabiele jaar van Sean Klaiber als rechtsback, al gaf die vandaag al te kennen steeds vaker en langer met pijntjes te kampen. Kali en Emanuelson vielen zondag al in tegen Feyenoord en het is ook niet ondenkbaar dat Yassin Ayoub morgen gespaard wordt. De middenvelder – net terug van een knieblessure – was gisteren ziek, maar stond vandaag weer op het veld en is morgen inzetbaar.

Play-offs

,,Sommige jongens zullen we eruit halen om ze weer fris te krijgen, anderen krijgen de kans om de concurrentiestrijd te stimuleren en om ze te laten bijdragen richting de play-offs. Het is goed om spelers die op de deur kloppen erin te betrekken. Veel spelers hebben al een heel seizoen gespeeld, dan is het goed om soms even een andere speler te gebruiken”, aldus De Jong.

Na de nederlaag tegen Feyenoord ligt de focus bij FC Utrecht nu op plek 5 en de play-offs. Bij winst op FC Groningen lijkt de vijfde plek zeker en zijn de laatste twee eredivisiewedstrijden nagenoeg een formaliteit; anderzijds is er gezien de resultaten van de afgelopen weken weinig reden om te denken dat de ploeg zomaar even gaat winnen.

De Jong is nog altijd tevreden over het vertoonde spel, maar hij weet nu ook dat het écht tijd is voor resultaat. Ook voor de fans, die de afgelopen weken al eens ‘Utrecht, wakker worden!’ van de tribunes liet galmen. ,,We willen ons weer tonen richting het publiek”, aldus De Jong. ,,Het is belangrijk dat we de fans in de eindfase weten te raken. Natuurlijk willen we complimenten voor ons veldspel, maar het gaat om resultaten. En als het kan door het publiek te vermaken.”

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”