Volledig scherm
Henk de Jong. © BSR Agency

‘De Jong moet gewoon in dug-out zitten bij De Graafschap - Cambuur’

Gertjan VerbeekEen bizar scenario dreigt voor De Graafschap-trainer Henk de Jong en diens assistent Sandor van der Heide. Mocht de Graafschap na woensdagavond 17de blijven in de eredivisie, dan treffen de Friese coaches hun toekomstige werkgever SC Cambuur in de play-offs om promotie/degradatie. Een probleem? Niet volgens Gertjan Verbeek.

Gertjan Verbeek windt er geen doekjes om en is van mening dat Henk de Jong zich met zijn hele hebben en houwen moet inzetten voor De Graafschap. ,, Hij heeft toch volgend jaar pas een contract bij Cambuur? Dat is hetzelfde als een scheidsrechter uit Heerenveen geen wedstrijd van SC Heerenveen zou kunnen fluiten. Als professional dien je objectief te kunnen zijn.”

Ondanks de stelligheid van de 56-jarige Verbeek is de kwestie voer voor discussie. Moeten De Graafschap-trainer Henk de Jong en zijn assistent Sandor van der Heide wel op de bank zitten tegen hun toekomstige werkgever? Of kunnen ze beter vanaf de tribune toekijken? Dat laatste scenario deed zich voor in 1985. Toenmalig trainer van de Doetinchemse club, Sandor Popovics, trof zijn toekomstig werkgever NEC in de nacompetitie. Popovics nam op aandringen van beide voorzitters niet plaats in de dug-out, maar op de tribune. Het duel eindigde in 0-0, waarmee de Doetinchemmers promotie misliepen en NEC naar de eredivisie ging.

Poll

Henk de Jong moet tegen Cambuur op de tribune gaan zitten

Henk de Jong moet tegen Cambuur op de tribune gaan zitten

  • Ja (30%)
  • Nee (70%)
5751 stemmen
Volledig scherm
Gertjan Verbeek. © Geert van Erven/Soccrates

Dat ‘tribune-scenario’ ziet Verbeek niet zitten voor de huidige trainer van De Graafschap. ,,De Jong heeft het hele jaar geroepen dat hij De Graafschap wil behouden voor de eredivisie. Hij zou iedereen bij de Graafschap in de maling nemen als hij op de tribune zou plaatsnemen. Dat past ook helemaal niet bij Henk.”

De enige reden tot het overgaan tot maatregelen, is een gebrek aan vertrouwen, denkt de 56-jarige Deventenaar. ,,Als één van beide partijen (Cambuur of De Graafschap, red.) geen vertrouwen heeft in een goede afloop, dan moet je twee wedstrijden voor het einde uit elkaar gaan. Maar als beide clubs het vertrouwen naar elkaar uitspreken en er wordt naar eer en geweten gehandeld, dan lijkt het mij geen probleem.”

  1. Sloetski geeft Vitesse ‘goede kans’ op bereiken finale play-offs

    Sloetski geeft Vitesse ‘goede kans’ op bereiken finale play-offs

    Trainer Leonid Sloetski van Vitesse ziet de return tegen FC Groningen, morgen in Arnhem, in de halve finales van de play-offs om Europees voetbal met vertrouwen tegemoet. ,,Ik geef ons een goede kans, de spelers gaan alles geven'', zegt de Russische coach. ,,We moeten dominanter en agressiever zijn. Je krijgt te maken met een tegenstander die gaat verdedigen. Zij gaan tegenhouden, wij gaan aanvallen en op zoek naar een doelpunt.''