Volledig scherm
De Kuip voor aanvang van wéér een editie van Feyenoord-Ajax. © Peter Elenbaas

De Kuip, een gejuich uit duizend kelen

Rotterdam heeft vele gezichten. De beroemde skyline, rijkelijk voorzien van imposante wolkenkrabbers en bruggen, weelderig groen in het Kralingse Bos, de bochtige Nieuwe Maas als levensader. Fotograaf Peter Elenbaas klom in een vliegtuigje en registreerde de indrukwekkende Maasstad vanuit de lucht. En maakte er een boek van: Rotterdam onbewolkt.

Quote

Massief lijkt het monument, maar niets is minder waar. Want als er wordt gescoord, dan schudt het voetbalbol­werk op zijn grondves­ten, en juicht het monument mee

Eigenlijk moet je een volle Kuip vooral horen. De verwachtingsvolle gesprekken van Feyenoordsupporters, die met tienduizenden dromen van een eclatante overwinning op de opponent. Het leidt tot een aanzwellend gemurmel dat - naarmate de wedstrijd nadert - wordt overstemd door het zingen van strijdliederen, die de helden op het heilige gras tot grote daden moeten aansporen.

Hand in hand Kameraden.

Nee, het geluid van een afgeladen Stadion Feijenoord, als de bal in het vijandelijke net wordt geprikt. Dat moet je eigenlijk beluisteren buiten de monumentale voetbaltempel of, nog mooier, aan de overkant van de Nieuwe Maas. Het is een oerbrul, een extatisch duizendvoudig gejuich, dat vanaf de tribunes het luchtruim kiest en verderop als een vreugdebui neerdaalt.

Daar aan de Maas bij Brienenoord.

Oude foto's van de Kuip tonen een stadion, te midden van landerijen. De rivier is er, natuurlijk, en aan de andere kant het spoor staat de bebouwing van Hillesluis en de Afrikaanderwijk. Maar van het huidige IJsselmonde geen spoor, en waar nu de wijk Veranda pronkt, liggen in 1937 - het jaar van de opening - nog scheepswerven. Een zee van auto's staat op een gigantische parkeerplaats aan de Maaszijde; ruimte zát in die beginjaren, vlak voor de oorlog.

Ga je mee naar het stadion?

Het is 8 november 2015, en de Klassieker staat op het programma. Anderhalve week eerder heeft Feyenoord de aartsrivaal uit Amsterdam voor de beker met 1-0 verslagen, wat tot een ongekende euforie op Zuid leidde. Zou de stadionclub dit kunstje opnieuw flikken? Het is 20 minuten voor de wedstrijd en drommen mensen staan bij de kassahokjes te popelen om naar binnen te gaan. Op het veld lopen de spelers reeds warm.

Een gejuich uit duizend kelen.

De Kuip, je moet 'm voelen. Deze reus van beton en staal, met z'n ranke lichtmasten die blits in de lucht priemen, de overkapping die er tijdens de verbouwing in de jaren 90 bovenop is gezet. Massief lijkt het monument, maar niets is minder waar. Want als er wordt gescoord, dan schudt het voetbalbolwerk op zijn grondvesten, en juicht het monument mee.

Het rood en wit van Feyenoord, dat schittert aan de Maas.

Het is een foto om te bewaren. Een kiek om te eren. Want wat zal de toekomst brengen voor de Kuip, waar zoveel Rotterdammers lief en leed hebben gedeeld? Tranen van geluk zijn er gevloeid, ongetemde emoties waren er na 'n dubieuze scheidsrechterlijke beslissing, wanhoop als een zeker lijkende overwinning opeens niet meer zo zeker bleek. Voor veel Feyenoorders is het stadion hun huis, méér nog dan de eigen woning. Mag dat thuis worden verlaten, of in het ergste geval worden gesloopt? Het is, bijna 80 jaar na de ingebruikname, actueler dan ooit. Plannen kwamen en gingen. Er zou een nieuw stadion komen, op Varkenoord. Nee, de Kuip zou worden verbouwd tot een modern, multifunctioneel stadion. Of toch maar niet. Aan de Nieuwe Maas moet een iconische thuisbasis voor Feyenoord verrijzen, met eromheen een heuse voetbalstad: Feyenoord City. Er worden bedragen genoemd van meer dan een miljard euro om deze droom werkelijkheid te laten worden. En de Kuip? Die wordt behouden, zo willen de meest recente ideeën, en dienst gaan doen als wooncomplex. Kuipstaete. Of zoiets.

Geen woorden maar daden.

Feyenoord-Ajax werd 1-1.

Rotterdam onbewolkt van uitgeverij Bas Lubberhuizen is verkrijgbaar vanaf 21 april. Exclusief voor AD-lezers is het nu al te reserveren met 5 euro korting. Kijk op www.AD.nl/rotterdamonbewolkt