Volledig scherm
PREMIUM
© soccrates

De Ligt als de nieuwe norm bij Ajax

Matthijs de Ligt is achttien jaar en aanvoerder van Ajax. Als signaal van trainer Erik ten Hag, die de mentaliteit van de verdediger prijst. Moet je zo’n jonkie wel opzadelen met die extra verantwoordelijkheid?

Quote

Als B-junior was zijn doel om aanvoerder van Ajax te worden. Dit maakt hem trots

Barry Hulshoff
Volledig scherm
© Pro shots

Door Daniël Dwarswaard

Dat Matthijs de Ligt zondag tegen Heerenveen de aanvoerdersband van Ajax droeg, was volgens trainer Erik ten Hag óók een keuze voor de toekomst. Ten Hag ziet in De Ligt de personificatie van de cultuuromslag die de trainer wil bewerkstelligen. Kort gezegd: Ten Hag vindt De Ligt een winnaar, die 24/7 voetbal ademt en uitstraalt. In de ogen van Ten Hag op dat vlak een voorbeeld.

Daarom is de keuze voor De Ligt als aanvoerder meer dan alleen de band om de arm schuiven van een 18-jarige verdediger. Het is ook vast voorsorteren op de toekomst waarin De Ligt een belangrijke pijler in het elftal van Ten Hag moet worden. Een duidelijk signaal dus: de trainerstelt De Ligt als de norm, niet als de uitzondering.

Maar dan direct aanvoerder maken? Als jonkie van de klas? Is dat niet gek, als ook de ervaren spelers Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar op het veld staan? Wat betreft die laatste: als straks Kasper Dolberg weer fit is, zal ook de concurrentiestrijd in de spits weer losbarsten. Dus met Huntelaar loopt de staf het risico dat er dan weer gewisseld dient te worden van aanvoerder.

En als het gaat over Schöne: dat de reserve-aanvoerder niet automatisch doorschuift, is geen diskwalificatie van de Deen, maar De Ligt krijgt de voorkeur met het oog op de toekomst. Want ja, met de aanvoerdersband hoopt Ajax de centrale verdediger stiekem ook te laten beseffen: hé, dit vind ik nog wel heel mooi om mee te maken. Misschien wel een reden om langer bij Ajax te blijven.