De rolfluit, Gullit en Eagles: dat was Barry Hughes

NecrologieHij was trainer van eredivisieclub HFC Haarlem, stond op van de reservebank, haalde een rolfluit uit zijn jaszak en floot toen in de richting van Georg Kessler, de Duitse trainer van AZ ‘67, de opponent van die middag en met wie hij het niet zo goed kon vinden. Hilariteit alom. ‘Er moest in die wedstrijd een vlam in de pan komen,’ legde Barry Hughes later uit voor de camera.

1982: Sparta-trainer Barry Hughes is door de tuchtcommissie van de KNVB voor vijf wedstrijden geschorst.
Volledig scherm
1982: Sparta-trainer Barry Hughes is door de tuchtcommissie van de KNVB voor vijf wedstrijden geschorst. © ANP

Door Nik Kok

Het was Hughes ten voeten uit want Hughes was markant en had vaak de lachers op zijn hand in vooral de jaren tachtig. Hij was ook een tv-persoonlijheid ook met meerdere carnavalskrakers op zijn naam. Maar Hughes geldt ook als een van de de ontdekkers van het grote talent Ruud Gullit die als Amsterdammer niet voor Ajax maar zijn eerste profcontract op zestienjarige leeftijd bij Haarlem tekende.

Op voorspraak van diezelfde Hughes. Go Ahead uit Deventer heeft de bijvoeging ‘Eagles’ te danken aan de trainer die tussen 1970 en 1973 die club trainde (en waardoor het stadion nu nog steeds de Adelaarshorst heet). Die club was als één van de eerste clubs die de digitale condoleances overbracht aan Hughes die zondag na een ziekbed op 81-jarige leeftijd is overleden.

Hughes werd geboren in Wales, speelde in Engeland in de jeugd van West Bromwich Albion en kwam ook als speler naar Nederland maar maakte in ons land vooral naam als trainer. Aanvankelijk bij Alkmaar ‘54 maar toch vooral twee periodes bij HFC Haarlem. Hij was ook de trainer van Louis van Gaal bij Sparta, de latere toptrainer die zich in de jaren tachtig bij Hughes beklaagde over bij de oefenmeester en vond dat hij moest ingrijpen.

1982: De BB-Quiz met vlnr zanger Jan Keizer, Barry Hughes, Berend Boudewijn en  Joan Haanappel.
Volledig scherm
1982: De BB-Quiz met vlnr zanger Jan Keizer, Barry Hughes, Berend Boudewijn en Joan Haanappel. © ANP Kippa

‘Dat heb je goed gezien’, zei Hughes destijds tegen de verbouwereerde Van Gaal. ‘Ga jij je maar omkleden.’ De man met de onvermijdelijke geruite pet op het kalende hoofd leidde Sparta in 1983 mét Louis van Gaal en ook Danny Blind ook naar Europees voetbal.

De Welshman die tot aan zijn overlijden in Nederland is blijven wonen en ook nog trainer was van FC Utrecht, MVV en FC Volendam moest het hebben van zijn markante persoonlijkheid die zich ook buiten het voetbalveld ontvouwde. Niet alleen schudde hij het ietwat saaie Haarlem op met zijn persoonlijkheid.

Met de hitsingles ‘Ik wil op m’n kop een kamerbreed tapijt’ en ‘Happy with Barry / Dat had je nou niet moeten doen’ belandde hij in de top 40. Hij zong ook met Vader Abraham en presenteerde de Barry Hughes-quiz op tv. Hij speelde ook mee met De Mounties, een bekend komisch duo. Hughes was getrouwd met de bekende Amsterdamse radio -en tvpresentatrice Ellis Berger. In 1987 verscheen de biografie ‘De Entertainer’ aan de hand van Johan Derksen. Hughes kwam recent niet vaak meer in de publiciteit, op enkele optredens op de zender tv Rijnmond na. Daar kon hij zijn mening als bekende voormalige trainer van Sparta weer eens ventileren.

1987: Barry Hughes na de zege van Sparta op Ajax.
Volledig scherm
1987: Barry Hughes na de zege van Sparta op Ajax. © ANP
1984: Barry Hughes.
Volledig scherm
1984: Barry Hughes. © ANP
1989: Barry Hughes.
Volledig scherm
1989: Barry Hughes. © ANP Kippa
1983: de selectie van FC Utrecht met onder anderen Dick Advocaat, Jan Wouters en Rob de Wit. Bovenste rij vlnr: Ton de Kruyk, Jan van de Akker, Jan-Willem van Ede, Jan Stroomberg, Gerard van der Lem en Leo van Veen. Middelste rij vlnr.: Gerard van der Bildt (masseur/verzorger), Rob de Wit, Herman Verrips, Ton du Chatenier, Gerard Tervoort en H. Ockhuysen. Onderste rij v.l.n.r.: Dick Advocaat, Koos van Tamelen, Wim Flight, Barry Hughes (trainer), Gert Kruys, Jan Wouters en Frans Adelaar.
Volledig scherm
1983: de selectie van FC Utrecht met onder anderen Dick Advocaat, Jan Wouters en Rob de Wit. Bovenste rij vlnr: Ton de Kruyk, Jan van de Akker, Jan-Willem van Ede, Jan Stroomberg, Gerard van der Lem en Leo van Veen. Middelste rij vlnr.: Gerard van der Bildt (masseur/verzorger), Rob de Wit, Herman Verrips, Ton du Chatenier, Gerard Tervoort en H. Ockhuysen. Onderste rij v.l.n.r.: Dick Advocaat, Koos van Tamelen, Wim Flight, Barry Hughes (trainer), Gert Kruys, Jan Wouters en Frans Adelaar. © ANP
1991-06-05 12:00:00 Barry Hughes./Barry Hughes.
Volledig scherm
1991-06-05 12:00:00 Barry Hughes./Barry Hughes. © ANP