Volledig scherm
Daishawn Redan. © Getty

De spotlights op drie talenten van Oranje Onder 17

Oranje onder 17 speelt vanavond de finale op het EK tegen Italië. Alle jongens uit de selectie van bondscoach Kees van Wonderen dromen van een profcarrière. Hoewel het bij jeugd altijd lastig voorspellen is wie door gaan breken, lichten we drie spelers eruit die opvallen.

Door Maarten Wijffels

1. Daishawn Redan

Vorig jaar was het al de bedoeling dat de spits een EK onder 17 zou spelen. Maar in Kroatië ontbrak Redan destijds na onenigheid bij Ajax. Hij tekende zijn eerste profcontract uiteindelijk niet in Amsterdam, maar vertrok naar Chelsea. Een jaar later is hij nu de eerste spits voor bondscoach Kees van Wonderen.

Tienertalenten die op hun 15de, 16de al naar het buitenland vertrekken, leveren zelden succesverhalen op. Maar Van Wonderen en zijn staf zijn er in het geval van Redan voorlopig vooral positief over. Zij zien een speler die als 17-jarige al meedoet bij Chelsea onder 23 en zich daar prima staande houdt. Redan ziet van dichtbij hoe hard aanvallers in de Premier League werken en knokken in wedstrijden. Hoeveel meters ze steeds weer moeten maken om vrij te komen, om aanspeelbaar te zijn, om het team te helpen als de tegenstander de bal heeft. Op dit EK laat Van Wonderen ook dvd-beelden zien uit interlands van het grote Oranje die dat duidelijk maken. ,,Redan is snel, technisch en doelgericht, maar hij is dit EK óók nooit te beroerd om 50 meter mee terug te verdedigen. Als aanvoerder een voorbeeld voor het team’’, vindt Van Wonderen.

Volledig scherm
Daishawn Redan schiet de beslissende strafschop binnen tegen Ierland in de kwartfinale. © Pro Shots

2. Wouter Burger

In de poulefase van dit EK speelde Oranje tegen Spanje en in dat duel toonde deze jonge middenvelder van Feyenoord zijn veelzijdigheid. Een international met het postuur en de motoriek van Bayern München-speler Thomas Müller en het gif van oud-AC Milan-krijger Gennaro Gattuso. ,,Een heel ander profiel dan je verwacht van een Nederlandse middenvelder’’, zegt Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. Langeler was hiervoor hoofd jeugdopleiding bij PSV en weet nog dat jeugdspelers het nooit prettig vonden om Burger als tegenstander te treffen. Bij Feyenoord speelde hij dit seizoen al mee bij de jeugd onder 19 in de jeugdvariant van de Champions League. Die internationale ervaring betaalt zich dit EK uit. De Spaanse talenten begonnen bij een 2-0 achterstand tegen Oranje gaandeweg te provoceren. Burger was geen moment onder de indruk. Hij naaide de meest vervelende Spanjaard gewoon zelf leep een kaart aan.

Volledig scherm
Wouter Burger (midden). © Pro Shots
Volledig scherm
Mohammed Ihattaren. © Gettty

3. Mohammed Ihattaren

Pas een paar maanden 16, en daarmee één van de jongste spelers van het team. Geboren in 2002, terwijl de rest van de selectie bijna allemaal 2001’ers zijn. Een slimme voetballer met veel inzicht die vervroegd is doorgeschoven vanuit Oranje onder 16. Aanvallende middenvelder, maar kan ook rechts of links vanaf de zijkant. Ihattaren komt dan graag naar binnen, om met (steek)passjes medespelers te bedienen. Als hij en spits Redan gaan combineren, is dat een sterk wapen in een wedstrijd. Bij PSV tekende de Marokkaan dit jaar zijn eerste contract. De landskampioen hield hem zo uit handen van Europese topclubs. Ihattaren speelt al sinds de F-jes in Eindhoven en maakte net als eerder Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati de stap vanuit Utrecht naar PSV. ,,Een debuut als Afellay in het eerste elftal, daar ga ik voor,’’ zegt hij over zijn droom. Trainer Mark van Bommel liet hem alvast debuteren in het hoogste jeugdteam onder 19.

Het meest opvallende moment van de kwartfinale tegen Ierland. De beslissende strafschop van Redan in de penaltyreeks mag opnieuw genomen worden, en de Ierse doelman krijgt rood.