Volledig scherm
NAC staat op poleposition om te degraderen, maar alles ligt nog open onderin de eredivisie. © BSR Agency

De strijd onderin: wie ontsnapt aan play-offs en degradatie?

PollMinstens zo spannend als de titelstrijd tussen Ajax en PSV is de ontknoping in de onderste regionen van de eredivisie. Wie degradeert direct, wie mengt zich in de play-offs en wie ontsnapt aan het zogeheten degradatiespook? Een schets per club.

Fortuna Sittard (nu op plek 14 met 30 punten)

Poll

Blijft Fortuna behouden voor de eredivisie?

 • Ja (80%)
 • Nee (20%)
4540 stemmen

Misschien wel één van de gedoodverfde kandidaten om direct te degraderen, tenminste, dat was zo voor het begin van dit seizoen. Want de Limburgers lieten met name in de eerste seizoenshelft zien over een alleraardigst elftal te beschikken en wonnen onder meer verrassend in De Kuip (0-2). In de tweede seizoenshelft is de schwung er wel een beetje uit en vijf wedstrijden voor het einde is de degradatiestreep maar vier punten verwijderd. In de laatste acht wedstrijden kwam Fortuna Sittard tot slechts vier punten en in de laatste drie wedstrijden pakte de club een rode kaart. Fortuna krijgt nu twee haalbare kaarten: VVV- en NAC-thuis. De club heeft rechtstreekse handhaving helemaal in eigen hand.

Volledig scherm
Fortuna viert feest: Feyenoord wordt in eigen Kuip met 0-2 verslagen. © Pim Ras Fotografie

FC Emmen (plek 15, 28 punten)

Poll

Blijft FC Emmen behouden voor de eredivisie?

 • Ja (55%)
 • Nee (45%)
4364 stemmen

Het duel dat FC Emmen morgen speelt heeft veel impact op de perspectieven van de club uit Drenthe. Uit bij NAC: enerzijds kansrijk, anderzijds een potentiële valkuil die grote gevolgen kan hebben. Na een zeer matige reeks won FC Emmen afgelopen weekend knap van sc Heerenveen (2-0), waarmee FC Emmen zich in één klap boven de degradatiestreep vestigde. Nu uit naar NAC, over twee weken naar De Vijverberg voor nóg een degradatiekraker. Ook FC Emmen heeft handhaving in eigen hand, maar feit is dat de duels met directe concurrenten allemaal op vreemde bodem zijn. En dat kan best eens mee gaan spelen in deze cruciale fase van het seizoen.

Volledig scherm
FC Emmen juicht na één van de twee treffers tegen sc Heerenveen afgelopen weekend (2-0). © BSR Agency

De Graafschap (plek 16, 26 punten)

Poll

Blijft De Graafschap behouden voor de eredivisie?

 • Ja (47%)
 • Nee (53%)
4376 stemmen

‘De Superboeren’ gaan dit weekend bij PSV op bezoek en ontvangen kampioenskandidaat Ajax ook nog eens één speelronde voor het einde. En dan moet de ploeg van Henk de Jong in de slotronde nog naar Vitesse. Van alle potentiële degradanten heeft De Graafschap het moeilijkste programma en in de Achterhoek zal er dan ook stiekem vooruit worden gekeken naar de wedstrijd tegen FC Emmen over twee weken. In een volgepakte Vijverberg liggen dáár de kansen op drie punten. Maar zelfs als die worden behaald, is het nog maar de vraag of je daarmee de play-offs voor degradatie kan vermijden.

Volledig scherm
De Graafschap ontsnapt na een gelukkige, late gelijkmaker tegen AZ (1-1) afgelopen weekend. © BSR/Soccrates

Excelsior (plek 17, 26 punten)

Poll

Blijft Excelsior behouden voor de eredivisie?

 • Ja (50%)
 • Nee (50%)
4363 stemmen

De meest besproken potentiële degradant. Adrie Poldervaart trok zijn conclusies nadat onder meer de laatste vijf duels verloren werden. In clubbelang pakte hij zijn biezen. Ricardo Moniz werd deze week al aangesteld als vervanger, een trainer met een eigen, aanvallende kijk op voetbal. Zijn vuurdoop is zaterdag in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax – ga er maar aanstaan. In Kralingen is het grote gokken op het schokeffect begonnen, alhoewel de club nooit voornemens was om Poldervaart te ontslaan. Excelsior is de ploeg die toonbaar in de minste vorm verkeert, anderzijds hebben de Rotterdammers een sterk middenveld met Jerdy Schouten, Ryan Koolwijk en Luigi Bruins. Maar dat is de afgelopen weken alles behalve een garantie voor punten gebleken.

Volledig scherm
Ricardo Moniz op de training van Excelsior, krijgt hij de boel aan de praat? © Jan de Groen

NAC (plek 18, 21 punten)

Poll

Blijft NAC behouden voor de eredivisie?

 • Ja (15%)
 • Nee (85%)
4629 stemmen

Was na FC Utrecht-thuis (0-4) een paar weken geleden al doodverklaard. En ja, het wordt ontzettend moeilijk om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Maar na de zege van vorige week op Excelsior (1-2) is er een bepaald geloof ontstaan. Natuurlijk, van een Ruud Brood-effect is ook niet per se sprake getuige de nederlaag bij Heracles (1-0). Maar één overwinning en je hebt de plekken die recht geven op play-offs alweer in zicht. Crucialer dan ooit is het thuisduel morgen met FC Emmen, dé kans om aansluiting te vinden. Gaat dat verloren dan lijken de Bredase kansen wel verkeken.

Poll

Wie degradeert rechtstreeks uit de eredivisie?

 • Fortuna Sittard (1%)
 • FC Emmen (4%)
 • De Graafschap (5%)
 • Excelsior (9%)
 • NAC Breda (81%)
4945 stemmen
Volledig scherm
Anouar Kali en Greg Leigh. © ANP