Volledig scherm
Georginio Wijnaldum hoe we hem steeds vaker zien, juichend in het shirt van Oranje. Hier met Donyell Malen na zijn treffer tegen Duitsland. © EPA

De transformatie van Wijnaldum in Oranje

Na zijn twee goals tegen Wit-Rusland is Georginio Wijnaldum (28) met vijf treffers de meest scorende middenvelder uit de EK-kwalificatiereeks. Het zegt alles over zijn veranderde rol binnen het Oranje van Ronald Koeman.

Om het nog beter in kaart te brengen: Wijnaldum scoorde zeven keer in zijn laatste elf interlands, even vaak als in zijn 49 wedstrijden daarvoor in het Nederlands elftal. Tijdens de huidige kwalificatiereeks maakte hij vijf doelpunten in zes duels. Daarmee zit hij al over zijn vorige totaal heen. In al zijn voorgaande kwalificatiereeksen bij elkaar opgeteld scoorde Wijnaldum vier keer in negentien wedstrijden.

Rol

Volledig scherm
Georginio Wijnaldum gisteren in actie tegen Wit-Rusland. © BSR Agency

Het grote verschil zit in de rol van Wijnaldum in het huidige Oranje. Onder voorgaande bondscoaches had de speler van Liverpool vaak een meer verdedigende taak op het middenveld. Sinds de aanstelling van Koeman neemt Wijnaldum over het algemeen plaats op ‘10’, met in de meeste wedstrijden Frenkie de Jong en Marten de Roon naast zich. Zijn aanvallende rol in het Nederlands elftal komt duidelijk naar voren in de statistieken.

Los van zijn goals en assists, had Wijnaldum vergeleken met de vorige kwalificatiereeksen veel meer balcontacten binnen het zestienmetergebied van de tegenstander. Lag dat eerder nog op gemiddeld twee per wedstrijd, is dat nu gestegen naar 6,3 per duel. Dat resulteert onder meer in een hogere productie schoten van Wijnaldum, die nu het vijandelijke doel per wedstrijd vaker onder vuur neemt.

De cijfers werken ook de andere kant op. Wijnaldum verovert in zijn huidige rol een stuk minder vaak de bal dan in de kwalificatiereeks voor het WK van 2018. Niet zo gek, gezien zijn huidige plek op het veld. Passend is Wijnaldum de afgelopen jaren alleen maar verbeterd. Ondanks zijn diepere plek op het veld behaalt de middenvelder voorlopig een hogere passnauwkeurigheid (88,8 procent) dan in de vorige kwalificatiereeksen.

Bekijk hier de samenvatting van Wit-Rusland - Nederland: