Volledig scherm
© ProShots
1
EINDE
2
  • Sheraldo Becker 62'
  • Glenn Bijl 37'
  • Anco Jansen 42'

Debutant FC Emmen stunt met zege bij ADO Den Haag

FC Emmen heeft er 33 jaar over gedaan om de eredivisie te bereiken, maar eenmaal op het hoogste niveau was het vanmiddag ook direct raak. De stuntploeg van Dick Lukkien verraste ADO in Den Haag: 1-2.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ProShots

Door Yorick Groeneweg

Was het al een verrassing dat FC Emmen via de nacompetitie de eredivisie bereikte, de start daarin was vanmiddag nog sensationeler. Met een prachtig doelpunt zette Glenn Bijl na 37 minuten de bezoekers op voorsprong. De verdedigende middenvelder uit Stadskanaal kreeg alle ruimte, maar haalde van ver buiten het zestienmetergebied wonderlijk uit. De bal draaide, buiten bereik van Indy Groothuizen, via de paal het doel in.

De nieuwe eerste doelman van ADO werd vijf minuten later opnieuw verslagen, nu door Anco Jansen. De Emmen-aanvoerder benutte een strafschop, nadat Danny Bakker Wouter Marinus aantikte. De eerste fluitconcerten waren toen al even hoorbaar in Den Haag, waar ongeloof en woede om voorrang vochten.

De ploeg van trainer Fons Groenendijk knokte zich in de tweede helft terug. Een half uur voor tijd maakte Sheraldo Becker de aansluitingstreffer. Met wat geluk, want zijn schot ging via Emmen-spits Nicklas Pedersen voorbij de boomlange Kjell Scherpen. Becker had Den Haag een paar minuten later ADO op gelijke hoogte moeten zetten, maar na een scrimmage schoot hij van dichtbij over.

Daar bleef het bij, waardoor Emmen zich in wonderland waande. Uitgerekend tegen ADO, want 33 jaar geleden was het FC Den Haag dat de start in het betaald voetbal zo had verpest. In 1985 werd het op de eerste speeldag van de eerste divisie 0-1 in Emmen na een laat doelpunt van Remco Boere. Nu was de nieuwkomer de grote winnaar en zal Glenn Bijl, de stofzuiger op het middenveld uit Stadskanaal, nog jarenlang herinnerd worden aan zijn rake pegel van afstand in Emmens eerste eredivisiewedstrijd ooit.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Anco Jansen wordt vervangen door Tim Siekman

Wouter Marinus kon daar de wedstrijd beslissen, maar hij produceert slechts een zacht rollertje in plaats van een vlammend schot. Nog vier minuten te gaan!

Gele kaart Tom Beugelsdijk

El Khayati jaagt een vrije trap richting de bovenhoek, maar doelman Scherpen houdt de gelijkmaker vooralsnog tegen.

Gele kaart Danny Bakker

Gele kaart Gersom Klok. Eerste kaart voor de wedstrijd als Klok, Bakker onderuit tikt.

Hilal Ben Moussa wordt vervangen door Stef Gronsveld

De sirene gaat af, er wordt confetti afgeschoten: het eerste Haags kwartiertje van dit seizoen is begonnen.

Dion Malone wordt vervangen door Thijmen Goppel

Aaron Meijers wordt vervangen door John Goossens

Nicklas Pedersen wordt vervangen door Michael Chacon

Wat een kansen voor ADO! Eerst redt Scherpen uitstekend op een schot van Falkenburg en daarna heeft Becker de bal voor het intikken. De aanvaller schiet de bal echter hoog over.

Opnieuw een goede mogelijkheid voor ADO! Becker schiet de bal rakelings voorlangs. De thuisploeg bouwt de druk op en Emmen bezwijkt bijna.

GOAL! 1-2 ADO Den Haag! Doelpunt Sheraldo Becker
Het zit even mee bij ADO. Een schot van Becker wordt onderweg aangeraakt en laat doelman Scherpen kansloos.

Een gigantische kans voor ADO Den Haag! El Khayati staat volledig vrij en kan vanaf vijf meter zo binnenschieten, maar hij schiet de bal recht op de doelman van Emmen af.

Melvyn Lorenzen wordt vervangen door Elson Hooi

Kanon speelt zich goed vrij in het zestienmetergebied van Emmen, maar zijn schot gaat langs het doel van Emmen. Nog steeds 0-2 op het bord dus.

FC Emmen zet ADO gelijk onder druk in het begin van de tweede helft. De thuisploeg moet ook meer ruimte weggeven wil het nog kans maken op een gelijkspel of overwinning.

En dat had de 0-3 moeten zijn! Anco Jansen komt net iets te ver aan de buitenkant uit, waardoor de hoek lastig wordt en zijn schot van dichtbij net langs het doel gaat.

Tweede helft begonnen

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
2
1
Rode kaarten
0
0
Balbezit
55%
45%
Strafschoppen
0
1
Hoekschoppen
8
3
Vrije trappen
20
15
Overtredingen
13
20
Buitenspel
3
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
6
6
Gered door de doelman
4
5
Schoten naast
9
3
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-4-2
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven