Volledig scherm
Giovanni van Bronckhorst. © AP

Defensie blijft zorgenkindje voor Feyenoord

Giovanni van Bronckhorst posteert morgenavond Miquel Nelom op de plek van de geblesseerde Ridgeciano Haps. 

Door Mikos Gouka

De verwachting is dat de trainer van Feyenoord zijn elftal, dat verleden week met 0-2 won van FC Groningen, verder volledig intact laat. De langdurig geblesseerden Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden zijn sowieso nog afwezig, al zet het centrale duo op medisch vlak wel flinke stappen vooruit.

Dat Nelom afgelopen zaterdag een helft lang met een gouden ketting om zijn nek speelde, was in de media een item. De Spijkenisser zou te weinig focus op presteren hebben. Van Bronckhorst tilde er volgens eigen zeggen veel minder zwaar aan. Net als de trainer van Feyenoord geen grote zaak wilde maken van het opvallende juichen van Tonny Vilhena, die na de 0-1 met zijn vingers in zijn oren ging staan in het Noordlease Stadion.

,,Daar heb ik heel kort met hem over gesproken’’, zegt Van Bronckhorst. ,,Maar voor mij is het belangrijker wat Vilhena qua prestaties laat zien en dan was ik tegen FC Groningen gewoon tevreden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Miquel Nelom.''

Rol Vilhena

Vilhena vervulde in Groningen, zeker na de pauze, een opvallende aanvallende rol. De international dook veelvuldig op de rechtsbuitenpositie op. Dat had te maken met een tactische variant. Steven Berghuis mag en kan wat meer op zoek naar de bal en de ruimte die de rechterspits dan achter laat, kan worden ingenomen door een diepgaande middenvelder. ,,Bovendien speelde Vilhena in Groningen het laatste gedeelte van de wedstrijd als nummer tien'', zegt Van Bronckhorst. ,,Dan ben je automatisch wat meer met aanvallen bezig.''

De trainer hoopt dat zijn ploeg de laatste zeven wedstrijden voor de winterstop weer het juiste gevoel terugkrijgt. ,,Dat is wel de bedoeling, bijblijven, het liefst nog een paar plekken stijgen’’ zegt de trainer. De ploeg zal vervolgens op trainingskamp in Spanje, vermoedelijk Marbella, de basis willen leggen voor een spetterende tweede helft van het seizoen.

  1. Clasie: Het is duidelijk dat Ajax een stuk beter voetbalt dan wij

    Clasie: Het is duidelijk dat Ajax een stuk beter voetbalt dan wij

    Feyenoorder Jordy Clasie staarde zich na de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (3-0) niet blind op de ruime zege. ,,We zakten in de tweede helft veel te ver weg. Met een gelukkig doelpunt had PEC Zwolle nog op 2-1 kunnen komen en was het voor ons misschien nog wel moeilijk geworden. Dat mag ons niet gebeuren, daar moeten we nog hard aan werken’', zei de middenvelder, die met een fraai schot in de achttiende minuut de score opende.