Volledig scherm
Matthijs de Ligt en Amin Younes. © Pro Shots

Defensieve problemen voor Ajax

Ajax heeft in aanloop naar de belangrijke uitwedstrijd morgen tegen Roda JC defensieve problemen. De Amsterdammers moeten het stellen zonder Matthijs de Ligt. De verdediger pakte afgelopen weekend tegen NAC zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daardoor geschorst. 

Door Daniël Dwarswaard

De Oostenrijker Max Wöber leek achterin zijn logische vervanger, maar hij ontbreekt vanwege een blessure. Ten Hag overweegt aanvoerder Joël Veltman in het centrum te zetten waardoor de Deense aanwinst Rasmus Kristensen zijn debuut als rechtsachter kan maken.

De coach van Ajax zag hoe Amin Younes maandag eindelijk weer eens een wedstrijd voetbalde in het shirt van Ajax. De Duitse linksbuiten deed op sportcomplex De Toekomst mee met Jong Ajax en scoorde de eerste treffer tijdens de 2-0 overwinning op Helmond Sport. De laatste keer dat Younes voor Ajax speelde was op 5 november toen de Amsterdammers in eigen huis van FC Utrecht verloren.

Daarna ging het snel bergafwaarts met de Duitse dribbelaar. Younes raakte in conflict met directeur spelerszaken Marc Overmars over een optiebepaling in zijn contract en hij verloor onder meer door een knieblessure zijn basisplaats aan Justin Kluivert. In zijn hoofd had Younes al afscheid genomen van Ajax. Hij was al medisch gekeurd door Napoli, maar de Duits international zag daar op het laatste moment vanwege onduidelijke persoonlijke redenen alsnog vanaf.

Ajax liep daardoor een transfersom van vijf miljoen euro mis, maar beschikt het komende halfjaar wel over een extra vleugelaanvaller. Een geschikte vervanger voor Younes halen, lukt namelijk vlak voor het verstrijken van de transferdeadline niet. Ten Hag hoopt dat Younes nog van waarde kan zijn tijdens het restant van de competitie, maar hij zal zich eerst weer in de basis moeten vechten.