Volledig scherm
De Franse bondscoach en voormalig Juventus-speler Didier Deschamps.Juve © afp

Deschamps houdt kaken stijf op elkaar over 'Juve-doping'

Didier Deschamps is niet van plan commentaar te geven op de vermeende dopingpraktijken van Juventus in de door de Italianen gewonnen Champions League-finale in 1996 tegen Ajax.

Voor de eindstrijd hebben de spelers van de Italiaanse club doping gebruikt. Dat wijzen de bloedwaarden van de spelers uit. Dat zegt de Italiaanse wetenschapper Giuseppe d'Onofrio in de NOS-documentairereeks Andere Tijden Sport, die zondag 26 mei wordt uitgezonden. De Oude Dame won na strafschoppen van Ajax, dat in 1995 de Champions League had gewonnen.
 
De Franse  middenmvelder Deschamps maakte in 1996 deel uit van de ploeg van Juventus. 'De Italiaanse rechter heeft er al over geoordeeld. Verder wil ik geen commentaar geven', sprak de bondscoach van Frankrijk tegenover Radio Monte Carlo.

In 2004 bepaalde een rechter dat er tussen 1994 en 1998 doping is gebruikt door de Italiaanse topclub. Het is echter nooit bekend geworden om welke wedstrijden het ging.

Andere Tijden Sport liet de bloedwaarden van de spelers van Juve opnieuw onderzoeken door D'Onofrio. Op basis daarvan komt de Italiaanse bloeddopingexpert tot de conclusie dat spelers epo hadden gebruikt. Hij had dat al eens gezegd twee jaar ná de finale, maar in 1998 bleek hij epogebruik nog niet kunnen onderzoeken. D'Onofrio: 'Ze hebben iets gebruikt wat de hemoglobinewaarde heeft verhoogd. Zoiets als epo. Of, minder waarschijnlijk, bloedtransfusies.'