Volledig scherm
© AD

Deze spelers stemden voor vertrek Been

Het is niet zo ingewikkeld de kopstukken van de opstand aan te wijzen, die gisteren het einde van Mario Been bij Feyenoord inluidde. Behalve Ron Vlaar zijn Leroy Fer en ook Karim El Ahmadi toonaangevende figuren binnen de spelersgroep, met ieder een eigen groepje vertrouwelingen. Stefan de Vrij is dat nu nog wat minder, maar de jonge verdediger is dik bevriend met Vlaar, met wie hij in juni nog vakantie vierde.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
Volledig scherm
© ANP

De laatste dagen bleef De Vrij dan ook nadrukkelijk naast de aanvoerder staan. Diego Biseswar, geregeld disciplinair bestraft door Been en geregeld bankzitter, maalde al helemaal niet om een vertrek van de coach.

Juist die groep van vier à vijf spelers heeft doelbewust aangestuurd op een breuk, of dat vooraf nu zo geregisseerd was of niet. Zij hadden kunnen weten dat veel jonge spelers (Van Haaren, Martins Indi, Leerdam, Darley, Mulder, Cabral, Schenkeveld) hun spoor vanzelf zouden volgen bij een crisisberaad zoals dit. En ook zij waren het die verzuimden hun ongenoegen eerder duidelijk kenbaar te maken aan de staf, of richting hoofdrolspeler Mario Been zelf.

Of hun kritiek nu terecht was of niet; de spelers ontnamen hun coach bewust de kans om te strijden voor een ommekeer bij zijn grote liefde. Voor Been, die zijn elftal zo vaak beschermde voor kritiek, kan dat onmogelijk anders voelen dan een dolksteek in de rug.

Stemmen tegen vertrek Been
Schaken, Dani Fernandez, Cissé, Lamrpou en Mokotjo stemden voor het aanblijven van Been. De van Excelsior overgekomen nieuwelingen (Ramsteijn, Guyon Fernandez, Clasie, Nelom en Isoufi) onthielden zich van stemming.

Volledig scherm
© anp