Dick Advocaat.
Volledig scherm
Dick Advocaat. © Pro shots

Dick Advocaat en FC Utrecht na dit seizoen uit elkaar

Dick Advocaat werd binnengehaald als tussenpaus bij FC Utrecht, maar na zijn succesvolle begin groeide hij uit tot de eerste optie voor het nieuwe seizoen. Maar de 71-jarige oefenmeester heeft de club laten weten definitief weg te gaan na het lopende seizoen.

Door Tim Reedijk

Daarmee maakt Advocaat de weg vrij voor AZ-trainer John van den Brom, die zijn werkgever na dit seizoen verlaat en al gesprekken gevoerd heeft in de Domstad. FC Utrecht wilde na de prima eerste maanden van ‘De Kleine Generaal’ eerst praten met Advocaat over een contractverlenging van een jaar, maar de trainer heeft gisteren op trainingskamp in La Manga laten weten zijn aflopende verbintenis sowieso niet te willen openbreken. ,,Ik heb aangegeven dat het voor FC Utrecht beter zou zijn als de club kiest voor een langetermijnstrategie”, aldus Advocaat over het gesprek dat hij voerde met directeur voetbalzaken Jordy Zuidam en grootaandeelhouder Frans van Seumeren.

Quote

Ik heb aangegeven dat het voor FC Utrecht beter zou zijn als de club kiest voor een langeter­mijn­stra­te­gie

Dick Advocaat

Zuidam spreekt over een ‘heel helder en open gesprek’. ,,Onderweg ontstond er van beide kanten interesse. Als je ziet wat Advocaat teweeg heeft gebracht, hoe hij het naar zijn zin heeft, dat is bewonderenswaardig. Daarom wilden we als eerste met hem zitten. Het was meteen duidelijk hoe hij erin staat, hij onderbouwde dat heel goed. Dat is jammer voor de club, maar wij respecteren dat en hebben alleen maar begrip voor zijn beslissing. Wij zijn hem in elk geval dankbaar dat hij, met zo’n staat van dienst, hier heeft willen instappen. Nu wil hij hier zijn klus afmaken.”

Einde carrière

Met zijn beslissing sluit Advocaat overigens niet uit dat zijn imposante carrière na dit seizoen voorbij is. ,,Ik weet verder nog niet precies wat ik ga doen”, aldus de Hagenaar. ,,Daar wil ik in april of mei over na gaan denken.”

FC Utrecht wil na de beslissing van Advocaat doorpakken, al is er geen termijn gesteld wanneer de nieuwe trainer bekend moet zijn. Logischerwijs is optie nummer één nu Van den Brom, met wie al meerdere gesprekken gevoerd zijn en die heeft aangegeven wel oren te hebben naar de trainersklus in de Domstad. Zuidam benadrukt dat hij ‘een interessante trainer’ is, maar dat er meer opties op tafel liggen. Van Seumeren openbaarde eerder al dat namen als Henk Fraser en Maurice Steijn ook op de lijst staan.