Dick Advocaat neemt John de Wolf mee naar Feyenoord

Tot einde seizoenDick Advocaat wordt zoals verwacht de nieuwe trainer van Feyenoord. De 72-jarige Hagenaar volgt de opgestapte Jaap Stam op en tekent tot het einde van het seizoen in Rotterdam. Advocaat neemt John de Wolf, ook trainer van tweede-divisionist Spakenburg, mee als assistent naar de Kuip. Ook Cor Pot wordt de rechterhand van Advocaat, die afscheid neemt van Jean-Paul van Gastel, Denny Landzaat en Roy Makaay. 

John de Wolf en Dick Advocaat.
Volledig scherm
John de Wolf en Dick Advocaat. © Carla Vos

Het is niet de eerste keer dat Advocaat wordt ingehuurd als troubleshooter. In december 2009 werd hij bij AZ de tijdelijke opvolger van de ontslagen Ronald Koeman, een baan die hij tot het einde van het seizoen combineerde met zijn functie als bondscoach van België. De Alkmaarders haalden hem in oktober 2013 terug als interim-trainer nadat Gertjan Verbeek de laan uitgestuurd was. Ook dit keer bleef hij tot het einde van het seizoen.

De voormalig trainer van onder meer PSV, Rangers, Zenit St. Petersburg en de ex-bondscoach van Nederland, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië is de laatste jaren vooral populair bij ploegen in nood. In maart 2015 werd hij ingehuurd voor een tijdelijk klus door Sunderland, dat hij met succes behoedde voor degradatie. Advocaat wilde daarna vertrekken, tekende uiteindelijk toch bij, maar stapte in oktober na een beroerde competitiestart alsnog op.

Bekijk hieronder de analyse van verslaggever Mikos Gouka over Advocaats werkwijze: 

Dick Advocaat, hier nog als trainer van FC Utrecht in de Kuip, moet Feyenoord de weg wijzen.
Volledig scherm
Dick Advocaat, hier nog als trainer van FC Utrecht in de Kuip, moet Feyenoord de weg wijzen. © Pim. Ras Fotografie

Feyenoord haalde hem in februari van 2016 binnen als klankbord voor trainer Giovanni van Bronckhorst. Een vriendendienst. De rol in de luwte leek hem niettemin op het lijf geschreven. Ook dit keer zat zijn taak er na een paar maanden weer op.

Een jaar later, na een mislukt avontuur bij Fenerbahce, werd hij voor de derde keer bondscoach van het Nederlandse elftal. Andermaal voor een reparatieklus. Als opvolger van Danny Blind moest Advocaat proberen om alsnog het WK van 2018 te halen. Daarin slaagde hij net niet, maar hij kreeg Oranje wel weer aan de praat.

Dat lukte hem niet bij Sparta (december 2017 – mei 2018) waar hij degradatie niet kon voorkomen. FC Utrecht werd een seizoen later zijn volgende club in nood. Na het ontslag van Jean-Paul de Jong kreeg hij het bij die ploeg wel weer op de rails. FC Utrecht werd zesde en plaatste zich voor de voorrondes van de Europa League.

Niet voor het eerst nam Advocaat daarna afscheid als trainer. Het wachten was echter op een volgende – tijdelijke - klus. Die krijgt hij nu bij Feyenoord.

Advocaat heeft het zwaar als trainer van Sparta.
Volledig scherm
Advocaat heeft het zwaar als trainer van Sparta. © foto: Carla Vos
Dick Advocaat als adviseur van trainer Giovanni van Bronckhorst.
Volledig scherm
Dick Advocaat als adviseur van trainer Giovanni van Bronckhorst. © robin utrecht