Volledig scherm
Dick Advocaat. © BSR Agency

Dick Advocaat zegt nee tegen Feyenoord

'Negatieve sfeer'Dick Advocaat wordt niet de nieuwe coach van Feyenoord. De 71-jarige coach ziet af van een aanbieding van de Rotterdammers om na dit seizoen Giovanni van Bronckhorst op te volgen.

Feyenoord wilde Dick Advocaat één seizoen aan het roer zetten bij Feyenoord. De 71-jarige Hagenaar moest in de Kuip de opvolger worden van Giovanni van Bronckhorst. Maar donderdagavond vertelde de huidige trainer van FC Utrecht de directie van Feyenoord dat hij het aanbod van de Rotterdamse club, na een paar dagen bedenktijd, toch naast zich neer legt.

Quote

Er is zo’n negatieve sfeer ontstaan rond mijn eventuele benoeming dat ik het simpelweg niet zie zitten.

Technisch directeur Martin van Geel moet dus op zoek naar een nieuwe kandidaat, iemand die met zijn ervaring en harde hand de worstelende selectie weer nieuw leven kan inblazen. En daarnaast zoekt hij iemand die beginnend trainer Dirk Kuyt, die volgend jaar als een soort stagiair zou moeten gaan meedraaien bij Feyenoord, de weg kan wijzen naar een mooie trainerscarrière.

Zoiets deed Advocaat in het verleden bij PSV, waar Phillip Cocu mocht meelopen bij de A-selectie om vervolgens het seizoen daarop als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Feyenoord had een dergelijk scenario ook voor ogen, maar Advocaat ziet het na ampel beraad dus niet zitten om de taak van hoofdtrainer op zich te nemen.

,,We hebben één oriënterend gesprek gevoerd’’, zegt Advocaat. ,,Maar ik heb besloten om er geen vervolg aan te geven. Laat ik voorop stellen dat ik het een grote eer vind dat Feyenoord bij mij heeft aangeklopt. Maar er is zo’n negatieve sfeer ontstaan rond mijn eventuele benoeming dat ik het simpelweg niet zie zitten om het te gaan doen. Op die sfeer zit Feyenoord niet te wachten en ik uiteraard ook niet.’’

Advocaat doelt op de vele meningen in de praatprogramma’s, de stemmingen op internet, het gemor op social media. Dat laatste is altijd een vergaarbak van negativisme, maar Advocaat kreeg (te) veel mee. Hij besefte dat hij pas in juli wedstrijden zou kunnen gaan winnen met Feyenoord en dat er tot die tijd een kleine storm zou kunnen rond razen in de Kuip, een storm die hij voorlopig onmogelijk tot stoppen zou kunnen brengen. 

Volledig scherm
Dick Advocaat tijdens de training van Feyenoord in 2016 als adviseur van de technische staf van de Rotterdamse club. © ANP

Vandaag komen de directie van de club en de raad van commissarissen bij elkaar om te praten over de ontstane situatie. Technisch directeur Martin van Geel, die recent aangaf het liefste een ervaren Nederlandse trainer te willen aantrekken, moet nu doorschakelen naar ‘Plan B’, als dat er al is in de Kuip.

Advocaat zal na het seizoen bij FC Utrecht niet meer voor een Nederlandse club werken. Feyenoord moet zoeken naar fris gezicht die in het pulletje valt bij het kritische Legioen. Eerder vielen ook de namen van Henk Fraser en Maurice Steijn. Al zijn dat idealiter ook nog niet de gelouterde trainers die Van Geel zo graag voor de groep zou willen hebben.

Poll

Wie moet na 'nee' van Advocaat de nieuwe trainer van Feyenoord worden?

  • Martin Jol (13%)
  • Kaspar Hjulmand (3%)
  • Phillip Cocu (13%)
  • Hein Vanhaezebrouck (6%)
  • Henk Fraser (47%)
  • Maurice Steijn (7%)
  • Jean-Paul van Gastel (10%)
34637 stemmen