Marinus Dijkhuizen wordt opnieuw trainer van Excelsior.
Volledig scherm
Marinus Dijkhuizen wordt opnieuw trainer van Excelsior. © EPA

Dijkhuizen volgt ontslagen Moniz op bij Excelsior

Marinus Dijkhuizen wordt voor de tweede keer trainer van Excelsior. De 48-jarige oud-speler volgt bij de club uit de Eerste Divisie de gisteren ontslagen Ricardo Moniz op.

Dijkhuizen maakte in 2014 bij Excelsior zijn debuut als hoofdtrainer. Hij promoveerde met de Rotterdamse club naar de eredivisie en wist zich het jaar daarop te handhaven op het hoogste niveau. Vervolgens vertrok hij naar het Engelse Brentford FC, om later ook nog bij NAC Breda en SC Cambuur neer te strijken.

De voormalige spits, die voor tweeënhalf jaar tekent in Kralingen, weet dat hij op een lastig moment instapt bij de club waar hij in het verleden ook als speler onder contract stond. Excelsior degradeerde afgelopen seizoen en staat na 23 speelronden op een teleurstellende achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

,,De situatie is natuurlijk wel anders dan zes jaar geleden. Toen volgde ik Jon Dahl Tomasson op, die naar Roda JC vertrok om zich te verbeteren”, weet Dijkhuizen, die bij FC Utrecht werkzaam was als assistent van John van den Brom. ,,Het is allemaal heel snel gegaan. Gisteren stond ik nog bij FC Utrecht op het veld, vandaag ben ik bij Excelsior.”

,,Nu volg ik Ricardo Moniz op, na een situatie die ik zelf helaas ook heb meegemaakt. Ik moest heel snel beslissen. Met ingang van het nieuwe seizoen starten had ik idealer gevonden, maar Excelsior had er de voorkeur voor dat ik nu zou instappen. Dat snap ik ook, vanwege de lange termijn. Ik vind het niet prettig om FC Utrecht midden in het seizoen te verlaten, maar desondanks heb ik voor mijn ambitie gekozen.’’

Voor Dijkhuizen staat vrijdag meteen een saillante ontmoeting op het programma. Excelsior neemt het dan thuis op tegen NAC Breda, de club waar hij eind 2016 moest vertrekken. ,,Een mooie club, waar ik op zich prima heb gewerkt. Ik heb daar een goed gevoel aan overgehouden, vooral aan het publiek. Een bijzondere wedstrijd dus, waar ik heel erg naar uitkijk.’’