Volledig scherm
© anp
1
EINDE
1
 • Andrija Novakovich 74'
 • Urby Emanuelson 68'

Dikverdiend punt voor Fortuna tegen FC Utrecht

Gelukkig waren ze allebei niet met de uitslag. Maar Fortuna Sittard en FC Utrecht moesten het in Limburg doen met een 1-1 gelijkspel.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Door Tim Niemantsverdriet 

Vlak voor de aftrap stak Fortuna's stadionspeaker het thuispubliek nog een hart onder de riem. Verontwaardigd waren de reacties in het stadion toen bleek dat de Limburgers al in de eerste helft naar de fanatieke aanhang moest spelen. Geen zorgen, klonk het geruststellend, vorig seizoen hadden ze immers altijd een punt aan zo'n start overgehouden.

Misschien dat de spelers het ook hadden meegekregen. Bij FC Utrecht was Emil Bergström gepasseerd ten faveure van Timo Letschert, zijn eerste basisplaats sinds zijn terugkeer naar de Domstad, maar een solide defensie leverde die wissel niet op. Al lag dat niet zozeer aan Letschert. Door de vele misverstanden leek het soms wel of de club met elf nieuwe spelers speelde.

Fortuna walste in de openingsfase over de vertwijfelde bezoekers heen. Andrija Novakovich en Mark Diemers kregen goede mogelijkheden, maar scoorden niet. Langzaam ging de storm daarna liggen, zonder dat Utrecht zijn surplus aan balbezit in kansen uit wist te drukken. Na een matig optreden tegen ADO vorige week (3-1 nederlaag) had trainer René Eijer besloten de defensie van Fortuna, het zwakste deel van zijn elftal, te versterken. Met de vijfmans verdediging kwam de ploeg de gehele eerste helft niet in gevaar.

Het duurde tot tien minuten na rust voordat FC Utrecht voor het eerst écht gevaarlijk werd. En het was bijna direct raak. Linksback Leon Guwara poeierde zijn inzet op de paal. Het was het startschot van een enerverende fase voetbal, waarin de openingstreffer eigenlijk niet uit kon blijven. Het was Utrecht die hem maakte via Urby Emanuelson, die droog binnenknalde na een voorzet van Guwara.

Even lijkt het verzet van Fortuna gebroken. Maar uitgerekend op het moment dat Letschert bij de dug-out de complimenten in ontvangst neemt na een al met al redelijk geslaagde rentree in de basis, slaat de thuisploeg toe. Uit een vrije trap komt de bal een kwartier voor tijd voor de voeten van Novakovich, die via een Utrechts been raak schiet. Een gelukkige treffer, maar dikverdiend.

Tevreden is geen van de ploegen met de gelijke stand. Beiden zoeken de aanval, waarbij Fortuna via Novakovich (paal) de beste kans krijgt. Doelpunten blijven verder uit, waardoor de woorden van de speaker vooraf profetisch blijken.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Koselev houdt zijn team wederom recht! Wat een redding!

We krijgen nog drie minuten extra speeltijd!

Mark Diemers wordt vervangen door Lars Hutten

Gele kaart Branislav Ninaj

Gele kaart Wessel Dammers

Dit had het winnende doelpunt van Fortuna kunnen zijn! Novakovich verschalkt zijn man, maar kopt de bal op de paal. Daar komt FC Utrecht heel goed weg.

FC Utrecht kiest nu steeds meer voor de lange bal. Hun speelwijze wordt op boegeroep onthaald.

Simon Gustafson wordt vervangen door Simon Makienok

GOAL! 1-1! Doelpunt Andrija Novakovich
Novakovich straft slap verdedigen van FC Utrecht af en schiet Fortuna op gelijke hoogte. Nog een kwartier!

Timo Letschert wordt vervangen door Emil Bergström

Volledig scherm
© anp

Ahmed El Messaoudi wordt vervangen door Amadou Ciss

Kai Heerings wordt vervangen door José Rodríguez

GOAL! 0-1 FC Utrecht! Doelpunt Urby Emanuelson
Na een ietwat rommelige fase belandt de bal voor de voeten van Urby Emanuelson, die de bal onhoudbaar voorbij Koselev trapt.

Volledig scherm
© anp

Gyrano Kerk wordt vervangen door Oussama Tannane

Koselev houdt zijn team recht met een geweldige redding. De keeper botst op Van Overeem en ligt even groggy op de grond.

Diemers schaatst door de zestien van FC Utrecht maar kan niet schieten.

Een geweldige uithaal van Guwara wordt weggebokst door Koselev. Het is tekenend voor de wedstrijd dat een verdediger voor het grootste gevaar zorgt.

Simon Gustafson denkt te scoren voor FC Utrecht, maar zijn goal wordt afgekeurd wegens het eerdere buitenspel van Joris van Overeem.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
2
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
46%
54%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
6
6
Vrije trappen
17
14
Overtredingen
13
14
Buitenspel
1
3
Schoten op paal / lat
1
1
Schoten op doel
2
5
Gered door de doelman
5
1
Schoten naast
4
6
Terug naar boven

Opstelling

5-3-2
4-3-1-2
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven
 1. VVV hoopt Griekse sensatie aan boord te houden, maar rekent nergens op

  VVV hoopt Griekse sensatie aan boord te houden, maar rekent nergens op

  Wat Stan Valckx betreft, mag de maand februari al wel beginnen. Pas dan, na het sluiten van de transfermarkt, weet de technisch manager van VVV of zijn club nog de beschikking heeft over Georgios Giakoumakis. De 26-jarige spits scoorde woensdag vier keer tegen ADO Den Haag (1-4) en is met zestien doelpunten uit zestien wedstrijden topscorer van de Eredivisie. ,,Ik hoop dat hij pas in de zomer bij ons vertrekt. We willen ons handhaven. Maar een club als VVV heeft niet de luxe om een enorm goed bod zomaar te weigeren”, zegt Valckx.
 1. Johan Inan: 'Spel van Ajax veel en veel te pover'
  Play

  Johan Inan: 'Spel van Ajax veel en veel te pover'

 2. Bekijk alle samenvattingen uit de eredivisie en KKD
  Play

  Bekijk alle samenvat­tin­gen uit de eredivisie en KKD