Volledig scherm
Dirk Kuyt. © anp

Dirk Kuyt voltooit zijn ongekende heldenverhaal

Diep ontroerd wees Dirk Kuyt naar de hemel, met de vuisten gebald, meteen na het laatste fluitsignaal, in de wetenschap dat hij zojuist zijn eigen heldenverhaal had voltooid, drie keer scorend in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo: 3-1.

Door Sjoerd Mossou

Volledig scherm
Dirk Kuyt juicht na zijn eerste goal tegen Heracles Almelo. © Beeldboot/Gertjan Kooij

De zo langverwachte landstitel van Feyenoord werd daarmee onmiskenbaar het kampioenschap van Kuyt. De onvermoeibare voetballer uit Katwijk, de routinier die twee jaar geleden terugkeerde met slechts één ultieme droom: kampioen worden. 

Haast niemand die het destijds voor mogelijk hield, maar Kuyt zorgde hoogstpersoonlijk voor een mentaliteitsverandering bij Feyenoord. Door in alles de lat hoger te leggen, door consequent het heilige geloof te prediken, door zo’n beetje de hele club – in overdrachtelijke zin - op zijn rug te nemen. 

Kuyt had het vaak moeilijk dit seizoen, bovenal omdat hij steeds vaker op de reservebank belandde. Maar ook in die weken was hij nog altijd van waarde, al was het maar als roerganger in de kleedkamer, of als invaller in de slotfase. De beloning volgde zondagmiddag tegen Heracles, als basisspeler in een uitzinnige, zinderende Kuip.

Al na 38 seconden ontplofte het stadion dankzij de Katwijker, toen Mike te Wierik uitgleed, en Kuyt plots oog in oog stond met keeper Bram Castro. De rook van het vuurwerk hing nog over het veld, de opgepompte spanning was voelbaar, maar geen moment twijfelde de aanvoerder, hard en loepzuiver raak schietend: 1-0.

Waanzinnig van vreugde

Waanzinnig van vreugde rende de complete Feyenoord-selectie het veld in, achter de aanvoerder aan. Uitgerekend Kuyts honderdste goal in het shirt van Feyenoord – en met enige voorsprong de belangrijkste.

Dik tien minuten later was het opnieuw raak, toen Eljero Elia knap voorzette, en Kuyt vallend binnenkopte: 2-0. Onmiddellijk rende de voetballer naar de geschorste Tonny Vilhena aan de zijlijn, de man aan wie hij indirect zijn basisplaats te danken had, door een onterechte gele kaart op Woudestein.

Maar dit was zo’n sportverhaal dat niet van dergelijke details of toevalligheden aan elkaar hing. Zijn derde goal volgde na 83 minuten uit een strafschop, als de definitieve opmaat naar een ongekend Rotterdams volksfeest.

Kuyt die Feyenoord naar de eerste landstitel sinds 1999 schiet: het moest gewoon zo zijn.

Bestel hier het AD-boek over het droomjaar van Feyenoord.

Volledig scherm
Dirk Kuyt. © Foto: SCS/Sander Chamid
Volledig scherm
Dirk Kuyt. © EPA