Volledig scherm
Shanice van de Sanden is dolblij! © ANP

Dit moet je alvast weten over het WK 2019 in Frankrijk

De Oranje Leeuwinnen hebben zich vanavond definitief geplaatst voor het WK 2019 in Frankrijk. Wat moeten we al weten en waar kunnen we ons op verheugen? 

Deelnemers

Volledig scherm
Deneisha Blackwood (links) en Khadija Shaw zijn volgend jaar zomer namens Jamaica actief op het WK. © AP

Met de kwalificatie van Nederland zijn nu 19 van de 24 deelnemers aan het WK 2019 bekend. Nederland is het negende en laatste Europese land dat zich heeft geplaatst, na gastland Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, Noorwegen, Schotland, Spanje en Zweden. Ook Brazilië, Chili, Australië, China, Japan, Thailand, Zuid-Korea, Canada, Jamaica en de Verenigde Staten zijn al zeker van deelname. Er zijn nog vijf tickets te vergeven: drie voor Afrikaanse landen, een land uit Oceanië en via de play-offs nog voor Argentinië of Panama.

Loting

De loting voor het WK is op zaterdag 8 december (18.00 uur) in La Seine Musicale in Parijs. Frankrijk is al zeker van een plekje als groepshoofd in poule A, een van de zes poules tijdens het WK. Nederland staat nu op een tiende plaats op de FIFA-ranking bij de vrouwen en zal dus uit de tweede pot komen bij de loting. 

Volledig scherm
Gastland Frankrijk. © REUTERS

Data

Al vakantieplannen aan het maken voor de zomer van volgend jaar? Aangezien de mannen van Oranje sinds het WK 2014 niet meer meededen aan een groot toernooi, is dit de ultieme kans om weer eens een grote volksverhuizing voor elkaar te krijgen. Het WK in Frankrijk begint op vrijdag 7 juni en de finale is op zondag 7 juli. Iets goedkoper en dichter in de buurt dan een WK in Rusland of Qatar, bovendien. 

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Speelsteden

Volledig scherm
De Allianz Riviera in Nice. © REUTERS

Er zijn negen stadions in negen verschillende speelsteden bij het WK 2019. De openingswedstrijd is in het Parc des Princes (48.583 plaatsen) in Parijs. De halve finales en de finale worden gespeeld in het Parc Olympique Lyonnais (59.186 plaatsen) in Lyon. De strijd om het brons wordt gespeeld in de Allianz Riviera (35.624) in Nice. De overige zes stadions zijn het Stade de la Mosson (32.900) in Montpellier, Roazhon Park (29.164) in Rennes, Stade Océane (25,178) in Le Havre, Stade du Hainaut (25.172) in Valenciennes, Stade Auguste-Delaune (21.127) in Reims en Stade des Alpes (20.068) in Grenoble. Vijf van de negen speelsteden bevinden zich dus in het bovenste kwart van Frankrijk. 

Toernooiopzet 

Het WK 2019 telt 24 deelnemers, die in eerste instantie worden opgedeeld in zes poules van vier. Zestien van de 24 deelnemers gaan door naar achtste finales: de bovenste twee landen uit alles zes poules en de vier beste nummers drie. Deze opzet werd ook gebruikt bij het EK 2016 voor mannen, dat ook in Frankrijk werd gehouden. 

Volledig scherm
Vivianne Miedema schiet de 0-1 binnen. © ANP

Historie

Volledig scherm
De voetbalsters van Brazilië. © REUTERS

Het eerste WK voetbal voor vrouwen was in 1991 in China. De Oranje Leeuwinnen doen volgend jaar voor de tweede keer aan een WK. Bij het vorige WK, dat van 2015 in Canada, debuteerde de ploeg van toenmalig bondscoach Roger Reijners met een uitschakeling in de achtste finales. Duitsland, Brazilië, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten doen in Frankrijk voor de negende keer mee aan het WK. Chili, Jamaica en Schotland maken hun debuut. Met drie wereldtitels is de Verenigde Staten recordhouder, gevolgd door Duitsland (twee wereldtitels), Noorwegen en Japan (beiden één wereldtitel). 

Olympische Spelen

Een jaar na het WK, in 2020, vinden in Tokio de Olympische Spelen plaats. Het WK is voor de Europese landen ook het moment waarbij ze zich daarvoor kunnen kwalificeren. De drie Europese landen die het verst komen tijdens het WK plaatsen zich voor Tokio 2020. Mochten er meerdere landen in dezelfde ronde uitgeschakeld worden, zoals in 2015, zal er nog een olympisch kwalificatietoernooi gespeeld worden.

  1. Berghuis, Linssen en Pleguezuelo blinken uit; onvoldoende voor Boadu en Stengs
    Cijfers speelronde 23

    Berghuis, Linssen en Pleguezue­lo blinken uit; onvoldoen­de voor Boadu en Stengs

    Steven Berghuis, Bryan Linssen en Julio Pleguezuelo zijn de spelers van het weekend. Pleguezuelo boekte gisteravond met FC Twente een fraaie zege op AZ en voelt zich als centrale verdediger steeds beter op zijn plaats. Hij kreeg een 8, net als Vitesse-topscorer Bryan Linssen en Feyenoord-captain Steven Berghuis. Zij waren vandaag belangrijk in de overwinningen op Heerenveen en PEC Zwolle.