Volledig scherm
© ANP

Dit moet je weten van de finale van de WK-play-offs

LeeuwinnenDe voetbalsters van Oranje zijn nog één horde af van het WK van volgend jaar in Frankrijk. In Utrecht is Zwitserland vanavond vanaf 20.00 uur de opponent in een dubbele confrontatie voor het laatste ticket namens Europa. Kunnen de Leeuwinnen een stevig fundament bouwen voor de return van dinsdag in Zwitserland? Dit moet je weten!

Onderlinge resultaten

Wie de onderlinge resultaten tussen Nederland en Zwitserland ziet, denkt dat Oranje vanavond en dinsdag soepel een WK-ticket gaat opeisen. Van de 22 wedstrijden wonnen de Leeuwinnen er liefst 15, eindigden vijf duels in een gelijkspel en boekten de Zwitserse voetbalsters slechts twee keer een overwinning. Veelzeggend is het doelsaldo: 61-19. 

Grootste zege Oranje

De Leeuwinnen wonnen in de 22 duels met Zwitserland twee keer met 6-0: op 12 oktober 2005 (oefeninterland) en 7 maart 2011 (Cyprus Cup). In het laatste duel maakte keeper Sari van Veenendaal haar debuut.

Grootste nederlaag Oranje

Een van de twee nederlagen tegen de Zwitsers eindigde op 16 augustus 2002 (oefeninterland) op Nederlandse bodem in 0-2. 

Eerste keer?

De eerste keer dat de voetbalsters van Nederland en Zwitserland het tegen elkaar opnamen was op 11 mei 1974. In een oefeninterland op Zwitserse bodem wonnen de Leeuwinnen met 3-0. De goals kwamen op naam van José van Hoof, Conny de Jong-Welgraven en Tilly Asdonck-Van Rooijen.

Laatste keer?

De laatste keer dat Zwitserland en Nederland elkaar troffen was op 2 maart 2016. In een kwalificatieduel voor de Olympische Spelen won Oranje in Den Haag met 4-3. De Nederlandse goals kwamen van Manon Melis, Vivianne Miedema, Mandy van den Berg en Shanice van de Sanden.

Duels onder Wiegman

De Oranje Leeuwinnen spelen vanavond in Galgenwaard hun 33ste duel onder bondscoach Sarina Wiegman. Van de 32 wedstrijden werden er 25 gewonnen, eindigde er twee in een gelijkspel en verloor Nederland vijf keer. Het doelsaldo is 81-21. Tussen het vertrek van Roger Reijners en de komst van Arjan van der Laan was Wiegman ook nog interim-bondscoach voor één wedstrijd. Op 17 september 2015 versloegen de Oranjevrouwen onder leiding van Wiegman in Doetinchem Wit-Rusland met 8-0. 

FIFA-ranking

De Leeuwinnen staan op de laatste FIFA-ranking - eind september 2018 - tiende. Zwitserland staat acht plaatsen lager.