Volledig scherm
© anp
7
EINDE
0
  • Thulani Serero 2'
  • Roy Beerens 18'
  • Sander Fischer 29'
  • Bryan Linssen 59' 82'
  • Tim Matavz 72'
  • Thomas Bruns 77'

Doorgedraaide Kramer dupeert verliezend Sparta

Sparta zette zichzelf te kijk vanavond in Arnhem. Tegen Vitesse verloor de ploeg van Dick Advocaat met liefst 7-0 van Vitesse. Michiel Kramer kreeg kort voor rust de rode kaart. De overtreding op Alexander Büttner was zo schandalig dat de kans groot is dat de spits zijn laatste wedstrijd voor de Spangenaren heeft gespeeld.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Door Dennis van Bergen

Je hebt frustratie en je hebt frustratie. De frustratie die Michiel Kramer zaterdagavond tentoonspreidde in Arnhem, waar hij en zijn Sparta zich negentig minuten lang volstrekt belachelijk maakten, neigde naar een moorddadige variant. Kort voor de pauze trapte de van Feyenoord overgekomen aanvaller Vitesse-verdediger Alexander Büttner met twee benen vol op het hoofd, nadat laatstgenoemde een overtreding op Kramer was begaan. Volkomen terecht stuurde scheidsrechter Kevin Blom Kramer naar de kleedkamer.

Op dat moment keek de nummer zeventien van de ranglijst al tegen een 3-0 achterstand aan tegen Vitesse door doelpunten van Thulani Serrero, Roy Beerens en Tim Matavz, consequent ingeleid door fouten van Sparta-spelers.

De rode kaart van Kramer vormde voor Sparta de treurige omlijsting van een wedstrijd waarin het geen moment de indruk wekte ook maar enige interesse te hebben in een goed resultaat in Arnhem, waar de door interim-coach Edward Sturing gecoachte thuisclub na de pauze uitliep naar 7-0 door doelpunten van Bryan Linssen (tweemaal), Thomas Bruns en Matavz. Ongeïnspireerd was het bij Sparta, lamlendig. Onbegrijpelijk in de wetenschap dat de Rotterdammers bij een zege op Vitesse de hekkensluiter FC Twente (die met 2-1 verloor bij ADO Den Haag) op een onoverbrugbare achterstand hadden gezet. Nu blijft het gat met de Tukkers vier punten.

Maar de actie van Kramer, de afgelopen weken juist degene die zijn elftal zo aan de hand nam, overtrof dat beschamende optreden in alle opzichten. Hij zette niet alleen zichzelf lelijk te kijk met zijn charge op Büttner, die wel gewoon verder kon voetballen. Kramer dupeert vooral Sparta, in Arnhem weer door vele honderden eigen supporters gesteund, enorm. De tuchtcommissie van de KNVB zal de beelden ook gezien hebben. Het lijdt geen twijfel dat de voor de Spangenaren zo belangrijke spits lange tijd geschorst gaat worden.

De vraag is: hoe lang? De competitie telt voor Sparta nog slechts drie duels, tegen NAC (thuis), Feyenoord (uit) en Heracles (thuis). Daarna wacht voor de Rotterdamse club vermoedelijk de play-offs, waarin het eredivisieschap veilig gesteld moet worden. Want rechtstreekse handhaving is na vanavond definitief een utopie voor de rood/witten. De kans lijkt klein dat Kramer, wiens contract komende zomer afloopt op Het Kasteel, in de nacompetitie nog een grote rol kan spelen voor de ploeg van Advocaat.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!
Dick Advocaat leidt zijn grootste competitienederlaag ooit als trainer. Wij sluiten het liveblog af. Bedankt voor het volgen!

Mason Mount wordt vervangen door Jesse Schuurman

GOAL! 7-0 Vitesse! Doelpunt Bryan Linssen
Het gaat hard in Arnhem. Sparta verdedigt haast niet meer. Linssen maakt dankbaar gebruik van de situatie en scoort een wereldtreffer.

Bijna was daar de 8-0 voor Vitesse! Linssen tikt de bal in het zijnet.

GOAL! 6-0 Vitesse! Doelpunt Thomas Bruns
De net ingevallen Thomas Bruns duwt Sparta nog een beetje dieper in de put.

Navarone Foor wordt vervangen door Thomas Bruns

GOAL! 5-0 Vitesse! Doelpunt Tim Matavz
Het hing al even in de lucht, maar het vijfde doelpunt voor Vitesse is een feit. Matavz tekent voor zijn tweede van de avond.

Matt Miazga wordt vervangen door Maikel van der Werff

Soufyan Ahannach wordt vervangen door Deroy Duarte

Vitesse probeert nog een vijfde keer te scoren maar lijkt de score nu ook prima te vinden. Sparta komt niet meer in het stuk voor.

Volledig scherm
© Proshots

GOAL! 4-0 Vitesse! Doelpunt Bryan Linssen
Sparta is compleet het noorden kwijt. Wederom zwak verdedigt. Bryan Linssen laat de kans niet liggen.

De kans dat de Spangenaren nog punten scoren in deze wedstrijd lijkt onbestaande. Nog nooit hield een Eredivisie-team minimaal een punt over aan een duel waarbij het met 3 doelpunten achterstand met een man minder stond.

Sparta komt beter uit de kleedkamer en krijgt zowaar twee kleine kansen.

Tweede helft begonnen

Loris Brogno wordt vervangen door Fred Friday

Robert Mühren wordt vervangen door Michel Breuer

Dick Advocaat grijpt naar de grote middelen. Fred Friday en Michel Breuer mogen proberen het tij te keren voor de Spangenaren.

Volledig scherm
© anp

Gele kaart Alexander Büttner

Einde eerste helft
Sparta moet er met tien man nog iets proberen van te maken in Arnhem. Met een 3-0 achterstand lijkt dat een onmogelijke opgave.

Rode kaart Michiel Kramer!

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Goedenavond en welkom bij dit liveblog van het eredivisieduel tussen Vitesse en Sparta. De voorlaatste op bezoek bij de nummer zeven. In ons liveblog hoeft u niets te missen!

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
1
Rode kaarten
0
1
Balbezit
73%
27%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
3
0
Vrije trappen
6
5
Overtredingen
6
5
Buitenspel
0
1
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
8
1
Gered door de doelman
1
1
Schoten naast
5
1
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven