Volledig scherm
Tonny van der Linden in actie namens DOS tegen Feyenoord van een andere Utrechter, Hans Kraay. © anp

DOS-legende Tonny van der Linden (84) overleden

Op 84-jarige leeftijd is vandaag in zijn woonplaats Vianen DOS-legende Tonny van der Linden overleden. De oud-voetballer van de Utrechtse club, die ook uitkwam voor Elinkwijk en 24 interlands voor Oranje speelde, werd in 1958 met DOS kampioen van Nederland. Van der Linden maakte tegen SC Enschede het enige doelpunt. Hij was al geruime tijd ziek.

Volledig scherm
Het Nederlands elftal voorafgaand aan de interland tegen Denemarken. Staand, vlnr: Jan Notermans, Frans de Munck, Roel Wiersma, Jan Klaassens, Hans Kraay, Cor van der Hart. Gehurkt, vlnr: Piet van der Kuil, Fons van Wissen, Piet Kruiver, Tonny van der Linden en Coen Moulijn. © anp

Van der Linden kan in Utrecht probleemloos in het rijtje Marco van Basten, Wesley Sneijder en Gerald Vanenburg worden geschaard. Onder de Utrechtse voetballiefhebbers, zij die fan waren van DOS, Elinkwijk en Velox en nu fan zijn van FC Utrecht, is hij zelfs de beste aller tijden. Dat komt ook doordat Van Basten, Sneijder (ook als jeugdspeler begonnen bij DOS) en Vanenburg nooit als profvoetballer actief waren in Utrecht.

De palmares van Van der Linden - maker van het eerste doelpunt ooit in de eredivisie - is ongeëvenaard. Hij staat nog altijd op de vijfde plek ooit van de topscorers aller tijden in de eredivisie. Met 208 doelpunten hoeft Van der Linden alleen Willy van der Kuylen (311), Ruud Geels (265), Johan Cruijff (215) en Kees Kist (212) voor zich te dulden op de alltime-ranglijst. Maar de in Zuilen geboren Van der Linden laat andere Utrechtse voetbaliconen, onder wie Leo van Veen (173), Willem van Hanegem (126), Marco van Basten (128) en John van Loen (104), ver achter zich op de topscorersranglijst.

Van der Linden is niet alleen actief bij DOS. Hij sluit zijn loopbaan als 37-jarige in 1970 af als aanvaller van Elinkwijk, vlak voordat die club met DOS en Velox opgaat in FC Utrecht. Na zijn loopbaan bouwt hij onder trainer Hans Kraay, een andere Utrechtse voetbalicoon, af bij de amateurs van Elinkwijk. 

Van der Linden kwam tussen 1957 en 1963 24 keer uit voor Oranje, waarin hij zeventien keer scoorde. Zijn eerste interland was op 30 januari 1957 tegen Spanje, in Bernabéu. Hij sloot zijn interlandloopbaan af tegen Luxemburg, op 11 september 1963. Hoogtepunt was het de interland in in het Olympisch Stadion van Amsterdam tegen Bulgarije. Dankzij drie treffers van Van der Linden won Oranje met 4-2. ,,Ik was toen op mijn top, waarschijnlijk had ik toen beter naar collega Faas Wilkes moeten luisteren'', zei Van der Linden ooit tegen de Utrechtse sportjournalist Hans van Echtelt. ,,Hij beweerde dat Italië aan mijn voeten zou liggen, maar ik ging liever op vakantie naar Texel om telefoontjes van makelaars te ontlopen. Ik speelde op safe en bleef bij DOS."

Volledig scherm
Tonny van der Linden. © anp
  1. Willem van Hanegem-special

    Willem van Hanegem-special

    Feyenoord-legende Willem van Hanegem wordt woensdag 75 jaar. AD Sportwereld viert dat met een schitterende special over de Kromme. Daarin onder meer een persoonlijke verhaal van verslaggever Sjoerd Mossou, een dubbelinterview tussen Willem van Hanegem en Johan Neeskens, herinneringen van onder anderen Hugo Borst en Henk Fraser, een uitgebreide terugblik op de Europa Cup-I-finale van 1970, uiteraard een groot interview met de jarige job zelf en veel en veel meer.