Volledig scherm
© anp
1
EINDE
1
  • Matthijs de Ligt 88'
  • Kristoffer Peterson 84'

Dramatische seizoensstart Ajax door gelijkspel tegen Heracles

Ajax is het eredivisieseizoen dramatisch begonnen. Thuis tegen Heracles Almelo werd op het nippertje met 1-1 gelijkgespeeld. Na de voorzichtige positieve start van het seizoen is de sfeer in de hoofdstad direct weer negatief.

Nabeschouwing

Door Daniël Dwarswaard

Met een fluitconcert verlieten de Ajacieden het veld. Door alle aankopen is Ajax de topfavoriet voor het kampioenschap, maar direct in de eerste wedstrijd ging het al fout. Ajax wist een nederlaag nog net te voorkomen, maar ook het gelijkspel voelt als een nederlaag.

Ten Hag had vooraf al aangekondigd zijn elftal te wijzigen met het oog op de belangrijke wedstrijd aanstaande dinsdag tegen Standard Luik in de voorronde van de Champions League. Dat bleef niet bij woorden. Op maar liefst vier posities posteerde hij een andere speler. Spits Kaj Sierhuis maakte zijn basisdebuut en ook Max Wöber, Carel Eiting en Donny van de Beek mochten weer spelen.

Oersaai
Maar die samenstelling maakte voor rust geen enkele indruk. Ajax speelde slap en zonder tempo waardoor een oersaaie eerste helft ontstond. Hakim Ziyech kreeg wat schietkansen en Van de Beek (mooi diep gelopen) ook, na een pass van Ziyech. Heracles was juist via spits Adrian Dalmau dicht bij de eerste goal van de avond.

Na rust greep Ten Hag na een kwartier in door Huntelaar te brengen voor Sierhuis en Frenkie de Jong voor Wöber. De Jong ging naast De Ligt spelen waardoor Blind opvallend genoeg de linksback werd. Dat in een poging om het spel van Ajax vlot te trekken. Blind maakte sowieso een weifelende indruk tijdens zijn rentree in de eredivisie.

Valse start
De Amsterdammers kregen Heracles wel wat beter in de tang, maar dat was van korte duur. De tijd begon te dringen en weer sloop de onzekerheid in het elftal. De vrees om direct tijdens de seizoensopener al punten te verliezen. De Braziliaan David Neres kreeg nog een grote kans om de wedstrijd te beslissen, maar hij schoot via een Heraclied over.
De Tukkers werden ook steeds gevaarlijker.

Sterker nog, Heracles kreeg een enorme kans op de 0-1. Andre Onana redde op een kopbal van Dalmau. Maar daarna voltrok zich toch het drama voor Ten Hag en Ajax. Vlak voor tijd maakte Kristoffer Peterson met een prachtig doelpunt de 0-1. Matthijs de Ligt maakte daarna met het hoofd nog gelijk waardoor de schade nog enigszins werd beperkt. Daarna volgde tevergeefs een vurig slotoffensief, maar de valse start van Ajax is een feit.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!
De slotfase was bijzonder hectisch. Niet alleen vielen er twee goals, ook raakten Matthijs de Ligt en Heracles-keeper Janis Blaswich bij een harde botsing geblesseerd. Na zo'n elf minuten extra zit ht erop.

Gele kaart Kristoffer Peterson

Gele kaart Tim Breukers

GOAL! 1-1 Ajax! Doelpunt Matthijs de Ligt
Daar is alsnog de gelijkmaker! Uit een corner knikt De Ligt de bal in de verre hoek. Kan het nog voor Ajax?

David Neres wordt vervangen door Zakaria Labyad

GOAL! 0-1 Heracles! Doelpunt Kristoffer Peterson
Wát. Een. Goal! De Zweedse aanvaller besluit van enorme afstand uit te halen, en de bal verdwijnt via de lat schitterend binnen.

Bart van Hintum wordt vervangen door Lennart Czyborra

Wát een kans! Uit een indraaiende vrije trap kan Adrián Dalmau vrij koppen, maar de Spanjaard ziet de bal via de goed uitkomende Andre Onana net naast gaan. Buitenspel? Er werd niet gevlagd, dus komt Ajax goed weg.

Wout Droste wordt vervangen door Tim Breukers

Het slotoffensief van Ajax lijkt begonnen! Nu duikt David Neres op, maar zijn harde schot wordt gekraakt en gaat over.

Brandley Kuwas wordt vervangen door Alexander Merkel

Daar was Ajax wederom dichtbij. De voorzet van Daley Blind wordt aangeraakt, maar Klaas-Jan Huntelaar kan alsnog koppen. De flink gehinderde spits knikt de bal echter steenhard naast.

Gele kaart Janis Blaswich

Klaas-Jan Huntelaar krijgt de bal ingespeeld en draait handig weg, maar van zijn rollertje met links is vervolgens niemand echt onder de indruk.

Andre Onana, fraaie redding! Centrumverdediger Robin Pröpper ramt de bal ineens richting het Ajax-doel, maar ziet hoe de goalie zijn inzet schitterend uit de bovenhoek ranselt.

Gele kaart Lerin Duarte

Hakim Ziyech probeert het van afstand met links, Heracles-keeper Janis Blaswich heeft er moeite mee, maar de bal gaat er niet in. Ajax voert de druk inmiddels wel serieus op.

Volledig scherm
© photo_news

Maximilian Wöber wordt vervangen door Frenkie de Jong

Kaj Sierhuis wordt vervangen door Klaas-Jan Huntelaar

Na een steekpass van Hakim Ziyech kan David Neres door op het doel, maar Wout Droste zit hem nét genoeg dwars. Corner voor Ajax, die niets oplevert.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
0
4
Rode kaarten
0
0
Balbezit
66%
34%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
12
7
Vrije trappen
25
13
Overtredingen
13
25
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
1
0
Schoten op doel
7
3
Gered door de doelman
2
8
Schoten naast
6
4
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven