Kunstenaar Hans Citroen poseert met plaquette bij het nieuwe muurtje.
Volledig scherm
Kunstenaar Hans Citroen poseert met plaquette bij het nieuwe muurtje. © AD/Sanne Donders

Drukte bij onthulling derde muurtje legende Moulijn

De onthulling van het nieuwe muurtje van Coen Moulijn in de Bloklandstraat in Rotterdam werd vanmiddag een drukbezocht Feyenoord-feestje. Behalve weduwe Adri Moulijn en 'namens de vijand' Spartaan Jules Deelder waren bij de plechtigheid onder anderen voormalig Feyenoord-spelers Peter Houtman, Eddy Pieters Graafland en oud-verzorger Gerard Meijer van de partij.

Quote

Coen was de snelste voetballer op de eerste twee meter. De verdedi­gers wisten wat hij ging doen, maar alleen niet wanneer.

Kunstenaar Hans Citroen

Het eerbetoon met plaquette en foto's in het Oude Noorden kreeg veel bijval, ook van de toegestroomde buurtbewoners. Moulijn (1937-2011), geliefd bij vriend en vijand, werd een monument van de wederopbouw genoemd.

Beeld
Er was al een beeld van de legendarische linksbuiten bij de Kuip. Dat moest na een vijandelijke bekladding binnen de poorten van het stadion komen te staan. Er loopt een Coen Moulijnweg langs het Rotterdamse voetbalbolwerk en er was natuurlijk het bekende muurtje voor de misschien wel grootste en meest geliefde Feyenoorder aller tijden.  

Maar met dat muurtje van Coen was er altijd wel wat aan de hand. De oorspronkelijke muur in de Bloklandstraat in het Oude Noorden, waartegen Coen Moulijn met links ontelbare balletjes moet hebben getrapt, viel in de jaren '70 van de vorige eeuw ten prooi aan de stadsvernieuwing. Er kwam 20 jaar later nog wel een tweede muurtje, maar die sneuvelde begin dit jaar onder de slopershamer.  

Supporters  
In overleg met Feyenoord-supporters en de gemeente Rotterdam werd besloten tot de bouw van een derde muur voor Coen. Het eerbetoon kwam er naar een ontwerp van de Rotterdamse kunstenaar Hans Citroen.  

Hij is blij met de nieuwe plek voor de lichtvoetige aanvaller. ,,Coen was de snelste voetballer op de eerste twee meter. De verdedigers wisten wat hij ging doen, maar alleen niet wanneer,'' zo prijst Citroen (van 1947) de linksbuiten, die in 1970 de Europa Cup I en de Wereldbeker won. ,,Hij was geliefd in heel Nederland. Er zijn hier stratenmakers uit Brabant bezig en die kennen de voetballer Coen nog wel.''  

Vroeger was dit deel van Rotterdam een no-go-area, vertelt de kunstenaar over de opgeknapte kruising van de Bloklandstraat met het Zwaanshals. ,,Je kan nu zelfs tot aan de Rotte kijken. Dat muurtje staat hier echt veel beter.''  

Straatvoetbal  
Het eerbetoon, dat ook een monument voor het straatvoetbal wordt genoemd, omvat onder meer een plaquette en een serie van 12 foto's waarin het leven van Coen Moulijn vanaf zijn eerste club Xerxes tot aan de uitvaart in 2011 langskomt. Volgens Citroen is de afbeelding van Coen gemaakt door de vroegere AD-cartoonist Wilfred Kalkman.