Volledig scherm
Mark Uth. © ANP Pro Shots

'Duitsland ziet ook dat ik hier topscorer ben'

Boven aan de topscorerslijst van de Eredivisie staat een Duitser. Heerenveen-spits Mark Uth (23), opgeleid voor de Bundesliga, kreeg plots te horen dat hij in de Eredivisie kon voetballen. Hij bekeek een wedstrijd en zag: ,,Er werd veel gescoord, dat leek me wel wat."

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Vakantiepark
,,Ik ben geboren en opgegroeid in Keulen. Daar wonen meer dan een miljoen mensen. Maar nu woon ik op een vakantiepark in de buurt van Heerenveen. Ik zocht op internet naar een woning met een grote tuin en zo kwam ik uit bij Friesland Home Rentals. Of ik hier ook in de winter kan wonen, vroeg ik aan de eigenaar. 'Nou vooruit, voor een jaar,' zei hij me. Ik denk niet dat hij wist dat ik een voetballer ben. Het is er stil nu. Alleen in de zomer komen er mensen. Een voetballer in een vakantiepark, een beetje ongewoon is het wel ja."

Eredivisie
,,Toen Heerenveen belangstelling toonde, dacht ik direct: ja, ik ga naar Nederland. Ik hoorde er veel positieve verhalen over. Aanvallend voetbal en veel goals. Dat zag ik ook toen ik op uitnodiging van Heerenveen de eerste wedstrijd bezocht. Ze verloren met 5-1 van PSV. Zozo, dacht ik. Ik keek vroeger trouwens nooit naar de Eredivisie. Het was alleen maar Bundesliga. De topscorers van de Eredivisie doen het niet slecht de laatste jaren en dat sterkt mij in de gedachte dat het best wat voorstelt. Bony, Finnbogason en Pellè zijn goed terechtgekomen. Je kunt ook niet zeggen dat er weinig aandacht is voor de Eredivisie. Er zitten elke week veel scouts op de tribune."

Topscorer
,,De eerste wedstrijden dit seizoen scoorde ik niet. En onlangs had ik ook zo'n periode. Waarom zou ik daarvan in paniek raken? Of ik een echte afmaker ben? Ik weet waar het doel staat, zeg maar. Dat heb ik altijd al gehad. In de A-jeugd van FC Köln maakte ik 24 doelpunten in evenveel wedstrijden.

Op de training schiet ik momenteel alles raak. Maar ik ben geen Gerd Müller. Ik ga niet in de zestien blijven wachten totdat er een bal mijn kant op komt. Na mijn seizoen bij Heracles wilde ik per se terug naar Heerenveen. Ik wil hier slagen. Van Marco van Basten kreeg ik niet veel kansen. Zelfs een invalbeurt van een paar minuten zat er niet in. 'In die minuten kan Finnbogason altijd scoren,' zei hij dan. Nou, dat schoot niet op natuurlijk."

Duitsland
,,Ik heb de jeugdopleiding van FC Köln doorlopen. Maar bij die club kopen ze liever een dure spits dan dat ze iemand uit de eigen jeugdopleiding laten doorbreken. De belangstelling vanuit Duitsland voor mij begint te komen, ze zien ook dat ik hier topscorer ben. Het is mijn doel om later in de Bundesliga te spelen. Waarom zou het niet lukken? Als ik blijf steken op twaalf doelpunten ga ik er niet komen. Maak ik er meer dan twintig, dan heb ik een kans. Ik weet, er zijn er hier niet veel maar ik zou iedere Duitser die niet aan spelen toekomt in de Bundesliga adviseren om naar Nederland te gaan. Je hebt een goed podium en je kunt je er prima ontwikkelen."

Wereldkampioen
,,Voetballand Duitsland is een succes. Ik merk: hier in Nederland kijken ze altijd naar geld. Dat kan niet en dat ook niet. In Duitsland kan alles. Clubs hebben de beste fysiotherapeuten, dokters en fitnesstrainers.

Ik ben jeugdinternational geweest. Van de huidige lichting die wereldkampioen is geworden heb ik alleen met Skhodran Mustafi gespeeld. En ik speelde vroeger veel tegen Christoph Kramer. Als voetballer blijf ik altijd een Duitser. Ik was nooit iemand die een buitengewoon goede conditie had toen ik er nog speelde maar ik als ik nu kijk: uit tests blijk ik steeds de fitste te zijn. Fitheid hè, dat hoort bij Duitsers."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement