Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Duw die stadions vol met amateurteams

ColumnAD-columnist Sjoerd Mossou over hoe je supporters weer de stadions in krijgt. 'Duw die stadions vol met amateurteams. Geef pubervoordeel, vriendenkorting, voor mijn part via snapchat of weet ik veel.'

Quote

Een club is een gevoel dat mensen bindt; een club is géén product

Onze stadions lopen leeg. Bij de traditionele topclubs gaat het nog wel, mits ze in Amsterdam zin hebben om te komen, en bij NAC en Sparta zit het elke twee weken stampvol.

Maar in de breedte holt het stadionbezoek danig achteruit. Bij FC Groningen, Vitesse of ADO Den Haag: het duurt niet lang meer of de lege stoeltjes zijn er in de meerderheid.

Je kunt er zorgeloos een ruft laten, want je buurman zit toch acht meter verderop.

Dat is pijnlijk, want hoe slecht het de laatste jaren ook ging, ons stadionbezoek was - zeker relatief gezien - ongekend in Europa. Het bood een soort troost, een bewijs ook dat we het samen nog best leuk hadden in die schattige eredivisie.

Geen topvoetbal, toch volle tribunes.

Om het probleem te lijf te gaan, organiseerde de afdeling KNVB Expertise deze week een themadag over het fenomeen ‘Fan Experience’.

Grappig wel, vond ik, want als je me nou ergens het stadion mee uit jaagt, dan is het wel met de term ‘Fan Experience’, maar het werd allemaal nog ietsje erger. Een tiental bedrijven kwam ‘pitchen’ hoe je op een innovatieve wijze de ‘Fan Experience’ in stadions kunt ‘upgraden’.

  1. Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien
    Update

    Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien

    De plannen voor Feyenoord City zijn klaar en hebben groen licht gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Het masterplan behelst een ontwikkeling à la de Kop van Zuid op de linker Maasoever. Naast een nieuw stadion voor Feyenoord komen er onder meer 3500 woningen, een getijdenpark en een brug over het spoor naar Hillesluis. Aan Feyenoord City hangt een prijskaartje van 1 miljard euro, exclusief het stadion. De gemeenteraad zal binnenkort over het mega-project oordelen.