Volledig scherm
© AD Sportwereld

Een aardige keeper, die Vermeer, maar ik vind 't paniekvoetbal

Volledig scherm
Willem van Hanegem, columnist AD Sportwereld © AD Sportwereld
Quote

Ik heb ook weleens gezegd dat Mulder zich voor het doel niet zo gemakke­lijk opzij moest laten zetten

Een speler van Ajax die naar Feyenoord komt - ik begrijp best dat sommige supporters dat vreemd vinden.

Ik niet hoor. Dat gebeurde vroeger al. De jeugd weet het niet, maar in de vorige eeuw kwam een van de beste keepers die Nederland ooit gehad heeft, van Ajax naar Feyenoord.

Eddy Pieters Graafland. Een geweldige, moedige keeper, die heel veel heeft betekend voor Feyenoord en ons destijds meehielp Europese successen te halen. Later kwam Theo van Duivenbode over van Ajax, nog later Johan Cruijff, prima spelers. Het is echt niet allemaal gekkigheid wat uit Amsterdam komt, hoor.

Wat wel opvalt, is dat er eigenlijk maar eentje van Feyenoord naar Ajax is gegaan. Dat was Wim Jansen. Wat dat betreft kun je zeggen dat Rotterdammers stukken honkvaster zijn dan Amsterdammers.

Maar serieus, die Kenneth Vermeer heb ik nog nooit iets onaardigs over Feyenoord horen zeggen en het is een aardige keeper. Hij kan goed meevoetballen, heeft een goede trap en goede reflexen. In dienst van Feyenoord zal hij net zoveel zijn best doen als hij bij Ajax deed.

Maar dat Feyenoord hem nú opeens koopt, getuigt van paniekvoetbal in de laatste dagen van een transferperiode. Erwin Mulder heeft de laatste weken misschien wat fouten gemaakt, maar als het daarom gaat, zou je nu zowat het hele elftal moeten vervangen.

Ik heb ook weleens gezegd dat Mulder zich voor het doel niet zo gemakkelijk opzij moest laten zetten. Bovendien vind ik dat hij de afgelopen jaren niet veel punten heeft gepakt voor Feyenoord. Maar aan het eind van vorig seizoen bleek hij best een goede keeper. In sommige media las ik zelfs dat hij mee kon met Oranje naar het WK. Er was in elk geval niet de stemming dat er bij Feyenoord koste wat kost een nieuwe keeper moest komen.

Feyenoord haalde bij FC Dordrecht Werner Hahn, de beste keeper van de Jupiler League. Hij en Mulder zouden uitvechten wie eerste keeper zou worden. Twee jonge gasten, prima. Ik schat in dat Feyenoord niet tevreden is over Hahn én Mulder. Laat de directie dus niet aankomen met het lulverhaal dat er een oudere, ervaren keeper nodig is.

Na deze week beschikt Feyenoord opeens over veel goede middenvelders. Goossens en Vormer zijn weg, maar Clasie is gebleven en El Ahmadi en Toornstra zijn gekomen. Immers, Vilhena en Karsdorp zijn er ook nog, dus het wordt druk op het middenveld. Als ik trainer was van Feyenoord dan koos ik voor Clasie met de punt naar achteren, El Ahmadi rechts van hem en Vilhena op links. Toornstra zou ik hangend aan de rechterkant laten spelen, dat heeft hij bij FC Utrecht ook gespeeld. Immers zou ik vooral gebruiken als stand-in voor Te Vrede, want van die spits word ik niet vrolijk. De meeste mensen beoordelen hem op de goals die hij maakt, maar ik zie zoveel misgaan. Balverlies, balverlies, balverlies.

Nee, dan keek ik dit weekend liever naar die goal van Stans, die jongen van Excelsior. Die aanname, dat schot. Puur op techniek. Dat was genieten. Het was bijna arrogant hoe hij het deed. Dat zo'n jongen zoiets durft te doen sterkt mij in mijn gedachte dat voetballers veel meer in hun mars hebben dan ze laten zien en dat je ze zoveel vertrouwen moet geven dat ze durven uitvoeren wat ze kunnen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement