Volledig scherm
© pro shots

Eén kilometer bussen uit Zeeland én België naar De Kuip

Met 38 bussen, een stoet van bijna een kilometer lang, vertrekt HSV Hoek vanmiddag naar de Kuip voor de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. De Zeeuws-Vlaamse amateurvereniging neemt ook veel Belgische fans mee en dat is niet zo vreemd, want Hoek geldt al jaren als een 'Belgische club'.

De klassieke taferelen die horen bij een grote voetbalwedstrijd van een kleine club spelen zich deze week af in Hoek. De mascottes in Zeeuws-Vlaanderen kunnen van opwinding de slaap niet meer vatten, de bakker heeft toepasselijke tompouces gemaakt, in de plaatselijke fietsenzaak zijn nu al herinneringssjaals te koop en de politie is gevraagd om op de wedstrijddag extra te surveilleren.

Hoek, een dorp van 2998 inwoners, rukt vandaag uit naar Rotterdam-Zuid voor wat het hoogtepunt in de clubgeschiedenis moet worden: het duel met Feyenoord in de derde ronde van de KNVB-beker. Zeker 2500 fans worden in de Kuip verwacht. Ze komen lang niet allemaal uit het dorp zelf, maar uit heel Zeeland en zelfs daarbuiten. Wie vanmiddag in Belgische plaatsen als Belsele, Ertvelde, Lovendegem en Zelzate in een blauw-witte bus stapt, ziet vanavond een wedstrijd om de Nederlandse beker.

De Hoekse Sport Vereniging Hoek, opgericht in 1950, zette zo'n 25 jaar geleden de metamorfose in van gemoedelijke dorpsvereniging naar ambitieuze topamateurclub. Aanvankelijk met Nederlandse spelers en trainers, onder wie oud-international Kees Kist, die drie keer per week op en neer reed tussen zijn woonplaats Steenwijk en Hoek, 300 kilometer verderop. Al gauw werd het vizier verlegd naar België, een stuk dichterbij. Dat leverde één kampioenschap (in 1996) en vijf tweede plaatsen op het hoogste amateurniveau op.

  1. Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan
    Samenvatting

    Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan

    Zijn ploeggenoot Paulo Dybala stormde woest richting spelersbus, na negentig minuten op de bank tegen Parma. De Argentijnse aanvaller deed geen enkele moeite zijn teleurstelling te verbergen, na bijna de hele tweede helft te hebben warmgelopen. Matthijs de Ligt nam wél de tijd voor de Nederlandse pers én de tientallen fans bij de spelersbus van Juventus, ondanks zijn teleurstelling over een reservebeurt van negentig minuten.