Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Een verzoekje aan Hakim Ziyech

Volledig scherm
© AD

Johan Cruijff was bijna overal. Rusteloos zapte ik zaterdagavond van AZ-PSV naar Liverpool-Tottenham, van Feyenoord-Excelsior naar Barcelona-Real Madrid. Ik bleef hangen bij Willem II-FC Twente. Meer dan alle minuten stilte of applaus voor nummer 14 herinnerde de graatmagere Hakim Ziyech me aan Cruijff.  

Aanvankelijk vanwege die dribbels. Ziyech is een vlieggewicht, maar verdedigers zijn zo bang van hem. De lomperiken voelen dat ze de bal niet kunnen afpakken. Toch proberen ze het. Maar Ziyech is - á la Cruijff ooit - niet te raken. Als zo'n lomperik aan komt glijden geeft hij de bal net een tikkie. Ziyech soleert trouwens anders dan Cruijff deed; de overeenkomst is de suprematie.  

FC Groningen-aanvoerder Rasmus Lindgren maakte tegen ADO Den Haag een doelpunt vanaf een meter of 30. De bal ging steeds harder. Bewonderenswaardig knap geschoten. Het was de winnende.  

Gezien hoe Branco van den Boomen vlak voor tijd een vrije trap binnenschoot tegen Roda JC? Zuiverder kan een voetballer toch niet mikken? De Heerenveen-middenvelder maakte zo de beslissende goal.  

De vrije trap van Ziyech was subtiel. Ook al een winnende.   Wat zo leuk was aan het afscheidsweekend: drie stervelingen deden iets waar Cruijff niet goed in was. Kijk maar op YouTube. Het aantal geslaagde vrije trappen van Cruijff valt vies tegen.  

Een polonaise aan andersoortige goals trekt bij het checken aan je voorbij. Cruijff juicht daarbij vaak zijn Cruijff-juich. In galop met links afzetten, een stukje door de lucht lopen, de rechterarm zwaait jubelend van achter naar voor.  

Ik wou dat Ziyech zo eens juichte. Bij hem zie ik na een goal meestal een explosie van frustratie. Verzoekje: doe het eens als Cruijff vroeger, Hakim. Laat je woede los, jongen. Wees uitbundig. Maak je mooie en beslissende doelpunten in stijl af. Oefen deze week de Johan Cruijff-juich.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement