Volledig scherm

Een zeldzaam stukje clubliefde van 'clubhoer' Koeman

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Ronald Koeman wordt op 21 maart 1963 geboren in Zaandam, maar verlaat de Zaanstreek met zijn ouders nog voor zijn eerste levensjaar voorbij is. Via de amateurclubs Helpman en GRC belandt Koeman in de jeugdopleiding van FC Groningen. Ronald bewandelt hetzelfde pad als zijn oudere broer Erwin en wordt profvoetballer. Op 21 september 1980 mag hij op na 66 minuten spelen invallen in het thuisduel tegen NEC. Het is een begin van een roemrijke loopbaan.

De hoogblonde Koeman wekt al in zijn eerste seizoen, mede door zijn indrukwekkende moyenne doelpunten als verdediger, de belangstelling van de traditionele drie topclubs. Koeman, gespecialiseerd in afstandschoten, vrije trappen en strafschoppen, maakt in zijn tweede en derde seizoen bij FC Groningen liefst 29 doelpunten.

Nog voor hij de overstap na Amsterdam maakt, debuteert Ronald Koeman samen met Erwin in het Nederlands elftal. Na een kampioenschap en een KNVB-bekerwinst wordt al op vroege leeftijd de ambitie in hem zichtbaar. Koeman blijft Ajax niet trouw en maakt in 1986 de pikante overstap naar rivaal PSV, waar Koeman meer kans ziet om om de prijzen mee te doen. Hij krijgt gelijk. In een elftal met onder meer Søren Lerby, Hans van Breukelen en Ruud Gullit levert Koeman met zestien doelpunten een belangrijk aandeel in het kampioenschap van het seizoen 1986/87. Het jaar daarop wordt het allemaal nog veel mooier als PSV kampioen wordt en de eerste en enige Europa Cup 1 in de geschiedenis binnensleept. Koeman scoort dat jaar liefst 21 competitiedoelpunten, een aantal dat menig spits nooit haalde.

Nog één kampioenschap verder blijft Koeman ook PSV niet langer dan drie jaar trouw. Opnieuw een stapje hogerop lonkt. Johan Cruijff haalt hem naar FC Barcelona. Ook in Spanje rijgt Koeman de landstitels aaneen. Van 1991 tot 1994 is Barça onafgebroken de beste van het land. Daarnaast is Sneeuwvlokje er persoonlijk verantwoordelijk voor dat de Catalanen in 1992 voor het eerst in de historie de beste van Europa zijn. In de finale in een bomvol Wembley maakt Koeman zich voor altijd onsterfelijk in Catalunya door in de verlenging tegen Sampdoria de winnende goal uit een vrije trap binnen te poeieren.

Als de Europees kampioen van 1988 op een wereldtitel na alles gewonnen heeft wat er te winnen valt, keert Koeman in 1995 terug naar Nederland. Niet één van zijn oude werkgevers, FC Groningen, Ajax of PSV, weet Koeman binnen te slepen, maar Feyenoord. Mede dankzij de aantrekkingskracht van de naam Willem van Hanegem, in Koemans jeugd al een groot voorbeeld, schrijft de geboren Zaandammer in de herfst van carrière nog een vierde club uit Nederland op zijn curriculum vitae.

Prijzen winnen doet Het Kanon niet meer in Rotterdam, maar hij De Kuip komt in twee seizoenen wel in zijn hart te zitten. Zijn afscheidsduel in een vol stadion tegen Lazio Roma - met het publiek dat nog één keer Ró-nald Koeman massaal laat klinken - is indrukwekkend.

Hoewel Koeman als assistent van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal en Louis van Gaal bij FC Barcelona, als hoofdtrainer van Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia en AZ inmiddels al zoveel clubs achter zijn naam heeft staan dat zelfs Aad afkoopsom de Mos trots op hem zou zijn, is er ook bij hem één club die een streepje voor heeft.

In het programma Barend en Van Dorp vragen Frits en Henk op 3 mei 2000 aan Koeman om te kiezen tussen zijn drie voormalige werkgevers Ajax, Feyenoord en PSV. Aan een rek hangen trainingshesjes van dé drie, toen nog, topclubs van Nederland. Carrièreplanner Koeman - die dan al weet dat het misschien niet handig voor zijn loopbaan als trainer is om zich in één van de hesjes te hijsen - kijkt Van Dorp met zijn pretoogjes aan en vraagt: 'Moet ik hem echt aantrekken?'.

Van Dorp schikt wat en vertelt Koeman dat hij zijn favoriete jackje slechts uit het rek hoeft te halen. Dan twijfelt Koeman geen seconde en kiest gedecideerd (doorspoelen naar 14 minuten) voor Feyenoord. Een zeldzaam stukje clubliefde van een man die in de wandelgangen ook wel eens de 'clubhoer' van Nederland wordt genoemd.

In de rubriek 'FC Ongeregeld' kijkt de sportredactie van AD.nl met een eigen blik naar opvallende momenten in de sportwereld.

Volledig scherm