Volledig scherm
© ProShots

El Hamdaoui: Naar de Nederlander in mij moet je goed zoeken

Mounir El Hamdaoui (31) is terug in de Eredivisie. Hij is ook terug in Nederland. In Rotterdam, dicht bij zijn familie. En bij AZ, de club waarmee hij de landstitel veroverde. Daarom is hij ook terug in het middelpunt van de belangstelling, maar: ,,Ik hou er niet van om over mezelf te praten." Desondanks is hij openhartig. Over zijn dochtertje, de liefde voor Marokko, Louis van Gaal, Parijs en Robin van Persie. ,,Zo'n behandeling bij het Nederlands elftal verdient hij niet."

Quote

Dat Van Persie nu zo behandeld wordt bij het Nederlands elftal, daar begrijp ik niets van. Na wat hij allemaal heeft betekend voor Oranje verdient hij dit niet.

Mounir el Hamdaoui

Op het gezicht van de ingetogen voetballer verschijnt direct een glimlach. De ogen glanzen. ,,Naila is een prachtig geschenk," zegt El Hamdaoui verrukt. ,,Hoe ze kijkt en hoe ze beweegt. Ze heeft mijn mimiek. Ze houdt van rennen en ze heeft veel energie. Ik geniet elke dag van haar. Dat ik thuiskom, ze op me af komt rennen en roept van 'papa, papa'. En dat ze dan mijn hand vastpakt. Altijd blij om me te zien. Ik kan zeggen dat het mijn leven verandert. Ik ben rustiger geworden."

In het Rotterdamse Kralingen wonen zijn vier broers en twee zussen nu dichtbij. Het ouderlijk huis is op een steenworp afstand. Fijn en een wens van vroeger, maar er leeft ook een verlangen om zich te vestigen in Marokko. Later, na zijn carrière. Daar waar het eten goed is. Het weer ook en de mensen gastvrij.

Volledig scherm
© anp

Reisleider
,,Je moet er geweest zijn om het te kunnen beoordelen," zegt hij als een volleerd reisleider die een vakantiebestemming aanprijst. ,,Voor die gastvrijheid hoeven die mensen ook helemaal niks terug. Ik kom er nog elk jaar. Ik merk: mensen vinden het daar leuk om me te zien. Een bekende voetballer die één van hen is."

In alles is hij meer Marokkaan dan Nederlander. Met een glimlach: ,,Naar de Nederlander in mij moet je goed zoeken. Ik ben hier geboren, maar ik ben Marokkaans opgevoed. Zo voed ik ook mijn dochter op. Mijn vrouw is Arabisch, ik ben Berbers. Door ons leert ze twee talen. Later op school zal ze Nederlands leren."

Warmte
Het is de Marokkaanse warmte die hem meer aanspreekt. Over geboorteland Nederland verbaast hij zich vaak. Over hoe er met iemand als Robin van Persie wordt omgegaan bijvoorbeeld. ,,Ik ken Robin van toen ik heel klein was. Dat hij nu zo behandeld wordt bij het Nederlands elftal, daar begrijp ik niets van. Na wat hij allemaal heeft betekend voor Oranje verdient hij dit niet. In andere landen gaat dat anders, heb ik nu wel gemerkt. In Spanje en Italië is er meer respect. Voor spelers die misschien een kwart hebben gepresteerd van wat Robin heeft gedaan. Dit is Nederland. Hier gaan we daar kennelijk zo mee om."

Mensen als Van Persie en hijzelf moeten niet snel afgeschreven worden, vindt El Hamdaoui. ,,Om de vraag of ik het nog kan moet ik lachen. Er spreekt ook een bepaalde hoop uit die vraag. Mensen willen de oude El Hamdaoui graag nog zien. Ik kan zeggen, dat ik denk dat ik het nog kan."

Lees het uitgebreide interview met El Hamdaoui in AD Sportwereld of via Blendle.