De spelers van Jong Ajax vieren de goal van Mateo Cassierra (vierde van links) tegen Fortuna Sittard. De Colombiaan is één van de spelers die de topper tegen Fortuna mist omdat hij met de hoofdmacht in Portugal is.
Volledig scherm
De spelers van Jong Ajax vieren de goal van Mateo Cassierra (vierde van links) tegen Fortuna Sittard. De Colombiaan is één van de spelers die de topper tegen Fortuna mist omdat hij met de hoofdmacht in Portugal is. © Pro Shots

Elf spelers Jong Ajax missen topper tegen Fortuna

Fortuna Sittard neemt het morgen bij de hervatting van de Jupiler League tegen een wel heel jeugdig Jong Ajax op. Liefst elf spelers zijn met de hoofdmacht op trainingskamp in het Portugese Lagos. Dat betekent dat Fortuna in theorie minder weerstand krijgt dan bijvoorbeeld NEC, dat op 6 april tegen Jong Ajax speelt.

Quote

De trainers willen tijdens het trainings­kamp altijd elf tegen elf kunnen trainen en we hebben de spelers ook nodig om twee oefenwed­strij­den op één dag kunnen spelen

Michael Reiziger
Carel Eiting krijgt instructies van trainer Michael Reiziger.
Volledig scherm
Carel Eiting krijgt instructies van trainer Michael Reiziger. © Pro Shots

Door Daniël Dwarswaard en Tijani Goullet

Voor Ajax, dat met 28 spelers is afgereisd naar Portugal, is de A-selectie leidend. ,,De trainers willen tijdens het trainingskamp altijd elf tegen elf kunnen trainen en we hebben de spelers ook nodig om twee oefenwedstrijden op één dag te kunnen spelen'', zegt Michael Reiziger, de trainer van Jong Ajax. ,,Bovendien is deze week hét moment om jonge talenten kennis te laten maken met het eerste elftal. Omdat dit trainingskamp samenvalt met het begin van de Jupiler League heeft dat inderdaad consequenties voor de selectie van Jong Ajax. Voor de jongens die nu doorschuiven is dit ook een mooie kans.’’

Ajax is sinds maandag in Portugal en keert zondag terug in Amsterdam. De volgende elf spelers van Jong Ajax zitten nu in Portugal: Norbert Alblas, Luis Orejuela, Leon Bergsma, Mitchel Bakker, Carel Eiting, Noussair Mazraoui, Jurgen Ekkelenkamp, Mateo Cassierra, Dennis Johnsen, Noa Lang en Kaj Sierhuis.

Jong Ajax bezet de derde plaats in de Jupiler League en is een geduchte concurrent voor koploper Fortuna Sittard en achtervolger NEC, dat een duel minder heeft gespeeld dan de Limburgse club.

PSV

Ook PSV heeft beloftenspelers meegenomen op trainingskamp, maar lang niet zoveel als Ajax. Armando Obispo, Mauro Júnior en Donyell Malen mogen zich in Florida bewijzen bij hoofdtrainer Phillip Cocu. Jong PSV, dat op de vierde plaats staat en net als Jong Ajax niet kan promoveren naar de eredivisie, neemt het morgen op tegen Helmond Sport. De hoofdmacht keert zaterdag terug naar Eindhoven.

Ook Jong FC Utrecht (laatste op de ranglijst) en Jong AZ (18de) hebben spelers meegenomen op trainingskamp. Bij de Utrechtse club gaat het om zeven man. Bij AZ zijn zes voetballers mee naar Estepona, al maakt Tijjani Reijnders in de tweede seizoenshelft de overstap naar de hoofdmacht.

Aan het begin van dit seizoen laaide de discussie over competitievervalsing en de deelname van beloftenploegen al op. Het scheelt bijvoorbeeld wanneer een wedstrijd tegen een beloftenteam op het programma staat: op vrijdag of maandag? Als jonge talentvolle spelers in het weekeinde geen speeltijd krijgen bij de hoofdmacht,  worden zij wel ingezet bij de beloften.

De jongelingen van Ajax in Portugal: Carel Eiting, Leon Bergsma, Mitchel Bakker, Noa Lang en Dennis Johnsen.
Volledig scherm
De jongelingen van Ajax in Portugal: Carel Eiting, Leon Bergsma, Mitchel Bakker, Noa Lang en Dennis Johnsen. © Pro Shots