Volledig scherm

Elftal van het Jaar: Glorie voor Ajax, FC Twente én ADO

Na een seizoen lang 'Elftallen van de Week' maakt belofte schuld: dan kan het AD.nl Elftal van het Jaar niet uitblijven. Naar aanleiding van polls op deze site, waarin alleen de spelers met de meeste noteringen in de weeklijsten waren opgenomen, konden bezoekers van AD.nl de voorbije weken hun keuze maken.

Volledig scherm
John van den Brom: Trainer van het Jaar. FOTO PRO SHOTS

Dat gebeurde massaal. De genomineerde spelers kregen duizenden stemmen. In totaal werd er ruim 50.000 keer gestemd: een ongekende score!

Daarbij viel een aantal zaken op: er was geen enkele twijfel over de keeper (Maarten Stekelenburg) en kregen alle genomineerde spelers van ADO Den Haag veel stemmen. Twee van hen redden het net niet. Centrale verdediger Timothy Derijck legde het ternauwernood af tegen Feyenoorder Stefan de Vrij en Ajax-topper Jan Vertonghen. ADO-topscorer Dmitri Bulykin moest het hoofd buigen ten faveure van FC Twente-revelatie Luuk de Jong.

Getreurd wordt er ongetwijfeld niet in de Hofstad na het sublieme seizoen: Jens Toornstra en Wesley Verhoek, de 'Koning van de Assist', speelden zich superieur in het Elftal van het Jaar. Ze vormen met verdediger Gregory van der Wiel de ijzersterke rechterkant. En om het historische topseizoen van ADO nóg meer glans te geven, werd trainer John van den Brom door de bezoekers van AD.nl met een overweldigend grote voorsprong verkozen tot trainer van het jaar.

Net als ADO kreeg ook FC Twente, winnaar van de Johan Cruijff-schaal en de KNVB-beker, twee plaatsen in het Elftal van het Jaar: naast de al gememoreerde Luuk de Jong ontbreekt Theo Janssen niet. Janssen en Toornstra flankeren rastalent Christian Eriksen. De tiener van Ajax onderscheidde zich het laatste halfjaar nadrukkelijk bij de kersverse kampioen. Een grote verrassing in de beste elf is ongetwijfeld Fredrik Stenman, de linksback van FC Groningen. De Zweed zag een ijzersterk seizoen worden beloond met een uitverkiezing.

Grote verliezers in het keurkorps waren PSV (alleen een plekje voor Balasz Dzsudzsák), NEC (eredivisietopscorer Björn Vleminckx kwam er tegen Bulykin en De Jong niet aan te pas), FC Utrecht (Dries Mertens) en Heracles, dat de nominatie van Willy Overtoom niet zag worden verzilverd.

Rest de vraag: wie wordt Speler van het Seizoen. Die vraag moet u beantwoorden door te stemmen op één van de elf spelers uit het Elftal van het Jaar. Dan kan op onderstaande poll.