Volledig scherm
Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer (rechts) tijdens een FIFA 17 launch-toernooi in september 2016 in de MediaMarkt georganiseerd door Bundled (E-Sports, Events & Branding). Bezoekers kregen de mogelijkheid om de nieuwste voetbalgame uit de FIFA-franchise te spelen tegen voetballers. © anp

Eredivisie en clubs lanceren FIFA-competitie voor gamers

De kogel is door de kerk. De Eredivisie CV en voetbalclubs beginnen naast de reguliere voetbalcompetitie ook een gamecompetitie, genaamd E-divisie. In die competitie spelen gamers van de clubs tegen elkaar het immens populaire spel FIFA 17. De meeste clubs hebben hiervoor de laatste tijd een eSporter aangetrokken. Andere zijn daar nog druk mee bezig.

E-Divisie
Na 17 speelrondes wordt binnen de FIFA 17-spelmodus Ultimate Team duidelijk welke club en gamer zich de eerste landskampioen van de E-Divisie mag noemen. De Nederlandse kampioen wint de felbegeerde kampioensschaal en wordt namens de E-Divisie afgevaardigd voor de EA SPORTS FIFA 17 Ultimate Team Championship Series.

De lancering van de competitie werd vandaag bekendgemaakt. Op 6 februari barst de strijd los.

,,We zijn verheugd dat we dit nu samen met de clubs, EA SPORTS en Endemol kunnen organiseren. De E-Divisie zien wij als een uitbreiding op het bestaande voetbalaanbod, waarbij we ons nog meer toe kunnen leggen op jongeren", zegt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV, in een persbericht.

Met het instappen in de Electronic Sports (eSports) hopen de voetbalclubs aan te haken bij een jonge doelgroep (10-35 jaar) die zij steeds moeilijker aan de club weten te binden. Vroeger wilden die jongens profvoetballer worden, nu vooral gamer. De bekende FIFA 17-spelers zijn onder de gamers wereldsterren van formaat, met een groot bereik via hun accounts op sociale media.

Groeimarkt
,,Het is een grote groeimarkt die zich enorm snel ontwikkelt en waarin veel geld in omgaat. Daar willen we bij zijn", zei commercieel directeur Rob Toussaint van Heracles eerder. De club uit Almelo presenteerde begin januari dan ook gamer Bryan Hessing en bood hem, als eerste club, een fulltime contract aan. Daarvoor hadden Ajax en PSV al FIFA-gamers aangenomen. Dat geldt ook voor AZ.

Andere clubs zijn verzocht ook snel een eSporter aan zich te binden. Daarom vinden er deze maand bij de profclubs allerlei selectieronden en -toernooien plaats.

Via Twitch (videosite voor het streamen van computerspellen), YouTube en FOX Sports kunnen fans en liefhebbers de wedstrijden van hun favoriete club of gamer gaan volgen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement