Volledig scherm

Eredivisie profiteert van degradatie FC Twente

Nu FC Twente is gedegradeerd maakt het eindelijk weer vrienden in de eredivisie. De meeste clubs profiteren financieel gezien namelijk flink van het feit dat de Tukkers niet meer meedelen uit de tv-pot waarin komend seizoen 72,3 miljoen euro zit.

Door Wietse Dijkstra

De verdeling van de tv-gelden is gebaseerd op de eindstanden in de laatste tien seizoenen. Kampioen PSV krijgt over deze jaargang dus 18 punten, Ajax als nummer twee 17 punten en ga zo maar door. De punten in het afgelopen seizoen tellen tien keer mee, het jaar daarvoor negen keer en die van tien seizoenen geleden dus 1x.

Omdat FC Twente wegvalt uit de ranglijst waarop het voor dit seizoen nog vijfde stond, schuiven de meeste clubs een plaatsje op. En dat betekent in veel gevallen een fikse meevaller. Vitesse, FC Utrecht en Heerenveen krijgen 1,05 procent meer uit de tv-pot, hetgeen neerkomt op 768.000 euro. FC Groningen kan een extraatje van 585.000 euro tegemoet zien en dat bedrag kan zelfs nog oplopen als de club op de laatste speeldag nog drie posities wint ten opzichte van de Friezen. Maar ook Heracles is door de degradatie van de rivaal een kwart miljoen rijker. Als het ADO tenminste van zich af weet te houden.

Alleen bovenin en onderin de tv-ranglijst verandert er niets. De top-4 blijft immers onveranderd, terwijl VVV en Sparta ook 16de en 17de zouden zijn als FC Twente in de eredivisie was gebleven.

Bekijk hieronder de tabel: