De Kuip.
Volledig scherm
De Kuip. © ANP

Eredivisie start dagelijkse conference call over coronacrisis

De eredivisie start vanaf morgen met een dagelijkse conference call over de stand van zaken in de coronacrisis. Alle clubs kunnen telkens van 16 tot 17 uur inbellen met vragen en om onderling informatie uit te wisselen. De KNVB en werkgeversorganisatie FBO haken ook aan bij het initiatief van de koepelorganisatie Eredivisie CV.

Door Maarten Wijffels

In de eredivisie wordt voorlopig tot 31 maart niet gevoetbald. Maar dat betekent niet dat het werk bij de Nederlandse profclubs stilligt. Er leven talloze vragen en onzekerheden. En daarom is besloten dat er een platform komt om permanent met elkaar in contact te zijn.

Quote

Je kunt je voorstel­len dat het ontzettend divers is, de zaken die nu gaan spelen bij clubs

Mattijs Manders, directeur ECV

,,Dan kan het makkelijkst via een dagelijkse conference call, te beginnen vanaf maandag’’, zegt Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV. ,,Iedereen heeft een inlogcode gekregen. Het is aan clubs zelf om te kijken of ze iedere dag inbellen, maar zaken veranderen momenteel zo snel en niemand wil in informatie achterlopen, denken we. We hebben ook info nodig van de clubs. Het heeft geen zin als iedereen zelf het wiel aan het uitvinden is.’’

Naast de dagelijkse conference call komt er een speciaal platform waarop relevante documenten terug te vinden zijn alsmede een dynamische vraag/antwoordlijst. Ook is er een speciaal e-mailadres ingesteld waar alle ‘corona-virus’ gerelateerde vragen/opmerkingen naar toe kunnen. De Eredivisie CV klustert deze informatie en afhankelijk van relevantie is die vervolgens terug te vinden op het genoemde platform.

,,Je kunt je voorstellen dat het ontzettend divers is, de zaken die nu gaan spelen bij clubs,’’ zegt Eredivisie CV-voorman Manders. Hij wijst op personeelsvraagstukken, moeten clubs bijvoorbeeld overgaan tot arbeidstijdverkorting? Er zijn clubs die een stadion huren, moet pak ‘m beet Vitesse huur blijven betalen zolang er niet wordt gevoetbald? Hoe doe je het met horeca, etcetera? Hoe werkt het precies met het tv-contact met FOX in deze uitzonderlijke situatie?

Een reëel scenario is dat er clubs in serieuze financiële problemen zullen raken, mocht corona het ook na 31 maart onmogelijk maken om de competitie te hervatten. De dagelijkse conference call is voorlopig ingesteld voor onbepaalde tijd.