Europees voetbal is de maatstaf bij Vitesse

De eredivisie is eindelijk weer begonnen. Wij blikken dagelijks vooruit en nemen de zomerse ontwikkelingen door met onze clubwatchers. Aflevering 16: Lex Lammers over NAC.

Quote

Deze groep heeft meer dynamiek, kracht, snelheid en routine

Vitesse-coach Henk Fraser

Op Papendal, het luxueuze trainingscentrum van Vitesse, is deze zomer een tinteling voelbaar. Zelfs verstokte oudjes, altijd kritisch op hun club, zijn hartstikke positief. Het nieuwe seizoen wekt verwachtingen in Arnhem. Deze spelersgroep moet het publiek vermaken.

Die hoop is gerechtvaardigd. Vitesse is ten opzichte van het vorige seizoen beter geworden. Sterker. De selectie is daarvoor stevig verbouwd. Vaste waarden als Ricky van Wolfswinkel (naar FC Basel) en Marvelous Nakamba (Club Brugge) zijn voor miljoenen getransfereerd, huurlingen als Lewis Baker zijn vertrokken en Kelvin Leerdam is transfervrij de Atlantische Oceaan overgestoken voor een avontuur in de Verenigde Staten (Seattle Sounders).

Daar tegenover staat de komst van een leger nieuwelingen. Maar met doelman Remko Pasveer (overgekomen van PSV), Thomas Bruns (Heracles), Thulani Serero (Ajax), Bryan Linssen (FC Groningen), Tim Matavz (Wolfsburg) en Luc Castaignos (Sporting Portugal) is gericht kwaliteit in huis gehaald. Daarbij keert Matt Miazga als Chelsea-huurling terug voor een tweede jaar in de eredivisie. ,,Vorig jaar hadden we op individueel vlak enkele exceptionele talenten”, stelt trainer Henk Fraser. ,,Deze groep heeft meer dynamiek, kracht, snelheid en routine. Er is deze 
zomer heel goed ingekocht.”

Volledig scherm
© Pro Shots

Karakter

Quote

Vitesse wil tegen de top drie aanschurken. Feyenoord, Ajax en PSV moeten zware tegenstand krijgen van de Arnhemse club

Vitesse heeft nu elke positie kwalitatief dubbel bezet en de ondergrens in de selectie is fiks omhoog gebracht. Daarbij zit er ontegenzeggelijk meer karakter in de groep. Gif.

Fraser zit zodoende ook boordevol ambities, maar de coach verliest het nodige realisme niet uit het oog. Vitesse wil tegen de top drie aanschurken. Feyenoord, Ajax en PSV moeten zware tegenstand krijgen van de Arnhemse club. Maar uiteindelijk is de subtop het decor. De grote concurrenten zijn dan FC Utrecht en AZ. Die strijden ook voor plek vier op de ranglijst. Feyenoord, Ajax en PSV behoren op basis van begroting simpelweg hoger te eindigen.

Bij Vitesse kijkt iedereen verder dan alleen de competitie. Het bekersucces smaakt naar meer. De triomf in de Kuip, uitgerekend bij het 125-jarige bestaan van de club, heeft voor een enorme trots in Arnhem gezorgd. De KNVB-beker is daarmee zeker een nieuw speerpunt in de campagne van 2017-2018.

Daarbij wil Vitesse in Europa scoren. De Arnhemse club zit straks bij de loting voor de groepsfase van de Europa League in pot 4. Er wachten op papier dus louter sterkere tegenstanders. Maar de eredivisionist jaagt ook buiten de landsgrenzen op aansprekend resultaat.

In de competitie moet in het voorjaar tenslotte alles samenkomen. Europees voetbal is de maatstaf voor Vitesse. De concurrentie voor die tickets is bijzonder groot, maar niemand loopt weg voor de uitdaging. ,,Dat is gezonde ambitie”, legt Fraser uit. ,,We streven het hoogste na.”

Volledig scherm
Aanwinst Luc Castaignos. © Paul Meima