Sergiño Dest dribbelt langs Olivier Boscagli en Nick Viergever.
Volledig scherm
Sergiño Dest dribbelt langs Olivier Boscagli en Nick Viergever. © Pim Ras Fotografie

Europese topclubs blijven vizier op Ajax richten

Onana, Ziyech, Tadic en DestAndre Onana, Hakim Ziyech, Dusan Tadic en Sergino Dest. In januari was er volop beweging rond de spelers van Ajax, maar de club wist de selectie intact te houden.

André Onana zou nadrukkelijk worden gevolgd door Chelsea.
Volledig scherm
André Onana zou nadrukkelijk worden gevolgd door Chelsea. © BSR Agency

Door Freek Jansen

Ajax wist in de afgelopen transferperiode alle kernspelers te behouden. Dat had de clubleiding al langere tijd geleden bepaald. Toch was dat zeker niet eenvoudig, aangezien rond veel spelers beweging op gang kwam. Zelfs naar een speler als Edson Alvarez, die in Amsterdam niet kon rekenen op een basisplaats, werd door twee Spaanse clubs geïnformeerd.

Het geeft de huidige status van Ajax aan. Door het waanzinnige kalenderjaar 2019 hebben de spelers, en ook trainer Erik ten Hag, zichzelf nadrukkelijk in de kijker gespeeld van de Europese topclubs. Zo prijkt de naam van Andre Onana bovenaan de keeperslijstjes van menig topclub. In het recente verleden waren Olympique Marseille en Tottenham Hotspur concreet. Afgelopen week meldde Britse media dat Chelsea werk wil maken van de Kameroener.

Beweging rond de sterren

Rond Hakim Ziyech is er continu beweging. De Marokkaanse technicus is heel kieskeurig en laat zich niet leiden door de interesse. In het verleden was AS Roma heel concreet, afgelopen zomer het Spaanse Sevilla. Maar Ziyech bleef Ajax trouw. Momenteel is ook vanuit Engeland veel interesse. Arsenal en Chelsea worden al langere tijd gelinkt aan Ziyech, die momenteel herstelt van een kuitblessure.

Dusan Tadic verlengde zijn contract afgelopen zomer tot 2026, met daarin de bepaling dat hij ook na zijn actieve voetballoopbaan een functie in de club zal bekleden. De Servische aanvoerder ziet zijn toekomst in Amsterdam, maar wordt ook nog altijd gevolgd door buitenlandse clubs. Vorige maand was er het gerucht vanuit Barcelona. Marc Overmars liet weten dat de Spaanse grootmacht zich nooit bij hem heeft gemeld, maar via een tussenpersoon zou dit wel bij zijn zaakwaarnemer het geval zijn.

Hakim Ziyech is geblesseerd geraakt tegen Sparta. Dusan Tadic ontfermt zich over hem.
Volledig scherm
Hakim Ziyech is geblesseerd geraakt tegen Sparta. Dusan Tadic ontfermt zich over hem. © Pim Ras Fotografie

Dest

Noussair Mazraoui (l) legt uit, Sergino Dest luistert.
Volledig scherm
Noussair Mazraoui (l) legt uit, Sergino Dest luistert. © BSR/SOCCRATES

En dan is er nog het wonderlijke jaar van Sergino Dest. Doorbreken bij Ajax, de voetbalpaspoortkeuze (VS boven Oranje) en door een onveilig gevoel eerder terugkeren van het trainingskamp in Qatar. In zijn debuutseizoen in de hoofdmacht maakte de 19-jarige verdediger zoveel interesse, dat Bayern München interesse toonde. Volgens De Telegraaf zou de Duitse club liefst 20 miljoen euro hebben geboden.

Het lijstje met spelers kan nog wel even worden doorgetrokken. Vanuit de clubleiding en ook Ten Hag is inmiddels aangegeven dat de maand januari voor de buitenwereld qua transfers weliswaar ogenschijnlijk rustig is verlopen, maar dat er op de achtergrond zeker wel veel beweging was. Niet vanuit de spelers zelf, die zich allemaal hebben gecommitteerd aan een volledig seizoen Ajax en alleen een zomertransfer overwegen. Maar wel vanuit de zaakwaarnemers en geïnteresseerde clubs. Dat zal richting komende zomer waarschijnlijk niet minder worden.

Bekijk hieronder de laatste aflevering van Voetbal op Vrijdag.