Volledig scherm
© RKC Waalwijk

Evander Sno keert terug bij RKC Waalwijk

Evander Sno gaat voor de derde keer in zijn loopbaan voetballen voor RKC Waalwijk. De 29-jarige middenvelder, die momenteel in Suriname verblijft en op 2 januari bij de selectie aansluit, bereikte overeenstemming over een contract voor 1,5 jaar.

Volledig scherm
© Pro Shots

Al sinds de zomer ondernam RKC pogingen om Sno terug te halen, die trainde bij de academie van Nordin Wooter in Amsterdam. Bij een paar oefenwedstrijden met de 'selectie Wooter' tegen betaalde clubs maakte hij indruk. Sno werd toen ook gevolgd door scouts van ADO Den Haag, terwijl ook Go Ahead in een later stadium interesse toonde. Sno opteerde echter voor een buitenlands avontuur. Omdat interesse uitbleef besloot hij zich met zijn zwangere vriendin in Nederland te vestigen. Vanaf dat moment wilde hij zijn rentree in het Nederlandse betaalde voetbal maken.

Sno speelde eerder in de seizoenen 2011-2012 en 2013-2014 voor RKC. In zijn eerste seizoen haalde de ploeg de play-offs om Europees voetbal en verloor RKC de finale van Vitesse. In zijn tweede periode degradeerde de club naar de eerste divisie. Sno, die in het verleden met hartproblemen te kampen had en met een defibrillator speelt, verhuisde naar Westerlo. Voor de Belgische club kwam hij maar twee duels in actie. In 2014 verdween hij van het toneel.

Volledig scherm
© anp

De voormalig Jong Oranje-speler maakte als A-junior de overstap van Ajax naar Feyenoord. Via NAC Breda en Celtic kwam hij weer bij Ajax terecht. Daar fungeerde hij onder trainer Marco van Basten als spits. Hij werd verhuurd aan Bristol City en kwam vervolgens bij Jong Ajax terecht. Op 13 september 2010 werd hij tijdens een wedstrijd tegen Jong Vitesse getroffen door een hartstilstand. Eenmaal hersteld ketste een transfer naar Genoa af en kwam Sno voor de eerste keer bij RKC Waalwijk terecht. Hij was de club erkentelijk voor die kans en wees in de winterstop een aanbod van FC Utrecht van de hand. 

Sno ging na een succesvol seizoen bij RKC naar NEC. Daar viel hij uit in een wedstrijd tegen Feyenoord met hartritmestoornissen. In december 2012 werd hij geopereerd. Een paar maanden later kwam het tot een breuk met NEC. Dat mondde uit in een tweede dienstverband met RKC.

Nederlands Elftal

Onder bondscoach Marco van Basten werd Sno een keer opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar hij kwam niet binnen de lijnen. Vorig jaar kwam er ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van RKC een boek op de markt met de titel 'Alle ballen op Sno' en een foto van de voetballer op de cover. 

Sno is na Vlatko Lazic de tweede winterse versterking voor RKC Waalwijk, dat hoopt dat de gemeenteraad deze week de verkoop van het gemeentelijke stadion aan een  projectontwikkelaar bekrachtigt. Het negatieve eigen vermogen van de club zou dan fors afnemen terwijl de Waalwijkse club de projectontwikkelaar over 2017 geen huur verschuldigd is. Met de komst van Sno wil de club onderstrepen dat vanaf nu de sportieve prestaties centraal moeten staan. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement